Van'lı iş adamları et için OSB iznini aldı

Vanlı işadamları, 3 yıldır üzerinde çalıştıkları besi OSB'si için onay aldı. 15 bin besi hayvanının yetiştirileceği 500 milyon liralık projede, et ve deri işleme tesisleri ile biyometan enerji santralleri olacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Nisan 2019 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Van'lı iş adamları et için OSB iznini aldı

Bölge işadamlarının 3 yıldır üzerinde çalıştığı Van Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesi onaylandı. Bu yıl 8 bin dönüm üzerine kurulacak bölge için arazi tahsisi çalışmaları tamamlanarak yer tahsisi yapılacak. Yaklaşık 15 bin besi hayvanının yetiştirileceği proje, 100 milyonu altyapı yatırımı olmak üzere, yaklaşık 500 milyona gerçekleştirilecek. Projeyle bölgede 100 adet besi işletmesi kurulacak. Binaların çatılarının güneş enerjisi panelleriyle donatılması planlanan bölge, kendi yemini kendisi üretecek, ayrıca hayvansal atıklardan elde edilecek metan ile 2.3 megavat/saat elektrik üretimi yapılacak. Projede, 4 bin ton et işleme, 592 ton deri işleme, biyometan tesisi ile yılda 75 bin ton gübre değerlendirme, yılda 4 bin 500 ton yonca üretimi ve bin kişilik istihdam gerçekleştirilecek. Projenin Mütevelli Heyet Başkan Vekili Necdet Takva, 3 yıldır bu projenin çıkması için çalıştıklarını belirterek, "Bu OSB, örnek olacak. Proje kapsamında 50-500 başlık hayvan barınakları inşa edilecek. Bütün yem ihtiyacımızı kendimiz karşılayacağız. Ayrıca gübre de yapacağız" diye konuştu. Projenin ortakları Van TSO, Van Kırmızı Et ve Damızlık Et Üreticileri birlikleri, Van Büyükşehir, Gevaş, Tuşba, Gürpınar ve İpekyolu belediyeleri, Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı olacak. Van'da hayvancılığın şehir merkezinde kaldığını, merkezde bulunan bin 567 hayvan barınağında 100 bin büyükbaş hayvanın beslendiğini söyleyen Takva, "Şehir merkezinde yapılan besiciliğin maliyeti yüksek. Özellikle mahallelerde faaliyet gösteren, insan sağlığını olumsuz etkileyen hayvancılık işletmeleri de söz konusu sanayi bölgelerine taşınacak" dedi.

BESİ DIŞINDA YATIRIM OLMAYACAK

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas da, OSB'de üretilen ürünlerin işlenmesi, muhafazası ve pazarlanmasının sağlanacağını belirterek ancak bu bölgede ihtisas konusu dışında işletme veya sanayi tesisi kurulamayacağını söyledi. Söz konusu projenin, alan bazında ve fonksiyonellik bakımından Arvas, hedeflerinin projenin benzerlerinin diğer illere de yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

İBRAHİM ACAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber