Rıza Ayhan Sezer'e sordu: Beni niye atamadın

Haber Giriş : 16 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi eski Rektörü Rıza Ayhan Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e başvuruda bulunarak, YÖK tarafından ilk sırada rekor düzeyde oy alıp bildirilmesine ve hiçbir soruşturma geçirmemesine rağmen neden atamadığını sordu.

Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan dün 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı makamına başvuruda bulundu. Rektör Ayhan, başvuru formunda Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri arasında yapılan oy verme işlemi sonucunda 1064 öğretim üyesinin oyunu alarak birinci sırada seçildiğini, ikinci sıradaki adayın ise ancak 366 oy alabildiğini belirtti. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinin iradesini aynen yansıtacak biçimde ilk üç adayı Cumhurbaşkanlığı makamına sunduğunu kaydeden Ayhan, başvurusunda rektör olarak görev yaptığı 4 yıllık sürede herhangi bir adli veya idari soruşturmaya mahatap olmadığını ayrıca YÖK tarafından da hakkında hiçbir konuda yasal bir süreç işletilmediğinin altını çizdi.

Rektör Ayhan, başvuru formunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in takdir yetkisini kullanıp rektör olarak atamaması sonucunda verilen tasarrufun kendisini bir çok yönden etkilediğini dile getirdi. Ayhan takdir yetkisi sonrasında verilen kararla ilgili olarak ''Çalışma hayatımı, insanlık ve mesleki onurumu etkileyecek bir tasarruf olduğu açıktır'' dedi. Rektör Ayhan, ayrıca Sezer'in 4 yıl önce 'YÖK tarafından Köşk'e en çok oy alan üç adayın bildirilip sonra Cumhurbaşkanı tarafından takdir yetkisinin kullanılıp en az oy alanın rektör olarak atanması prosodürüyle ilgili eleştirisel olarak yaptığı şu açıklamaya yer verdi. Rektör Ayhan, Sezer'in kendisine bu konudaki açıklamasını şu şekilde hatırlattı:

''17 Temmuz 2000 tarihlmi bir yazınızda rektör seçimi ile ilgili takdir yetkisinin nasıl kullanılacağı konusunda ayrıntılı açıklama bulunmaktadır. Buna göre, öğretim üyelerinin iradeleri sonucu en yüksek oyu alan adayın sıralamadaki yerinin değişebilmesi için, bu değişikliği gerektirecek 'geçerli bilgi ve kanıt', 'objektif ve somut verilere' ihtiyaç bulunmaktadır. Bu bilgi, kanıt ve veriler olmaksızın, sıralamada yapılacak, zat-ı alilerinizin ifadesine göre 'keyfi' olacaktır. Yine aynı yazınızda; üniversitelerimizin kendini yönetecek kişileri seçme olanağından yoksun bırakılmamaları, üniversitelerin seçilmiş organlar eliyle yönetilmeleri, yapılacak seçimler ve sonuçlarının öğretim üyelerinin gerçek iradelerini yansıtması gerektiği, geçerli bilgi ve kanıt yokken adayların aldıkları oyları gözetmeyerek daha az oy alan kişileri rektör seçmenin demokrasi ve özerk üniversite anlayışı ile bağdaşmadığı, somut ve geçerli kanıtlar bulunmaması durumunda seçme yetkisinin objektif kullanılması gerektiği, adayların arasındaki tercihin hangi ölçütlere dair yapılacağına özel bir kural bulunmamasının objektif ve somut veriler olmaksızın keyfi biçimde kullanılmasına olanak vermediği, bir seçimin doğru ve adil yapılmış sayılabilmesi için de her şeydan önce, üniversite öğretim üyelerinin iradesine, hukuka ve demokrasiye saygı göstermesi gereği ayrıntılı bir biçimde dile getirilmiştir''.

Rektör Ayhan, son olarak başvuru formunun son kısmında Sezer'den atanmasını engelleyen 'geçerli bilgi ve kanıtları', 'objektif ve somut verileri', 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca, tarafına bildirilmesini istedi. Ayhan, bir başvuru da 8 gün önce YÖK'e yaptı. Hakkında bu zamana kadar idari-mali ve hukuki bir soruşturma yapılıp yapılmadığını soran Ayhan, yaptığı bilgi edinme başvurusundan şuana kadar bir cevap gelmediğini belirterek, ''Ben adım gibi biliyorum. Hiçbir soruşturmam yok. 8 gündür vecap gelmedi. Herhalde arıyorlar'' değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Rektör Ayhan'ın görev süresi 6 Ağustos 2004 tarihinde sona eriyor. Rektör Ayhan, Sezer tarafından gerekçesiz olarak atanmaması konusundaki kırgınlığı nedeniyle devir teslim törenine katılmayacağına ilişkin yaşanan belirizliklere de son naktayı koydu. Rektör Ayhan devir-teslim olabilmesi için belirli şartların olması gerektiğini ifade ederek, ''Mutlak devir olacaktır ama 'teslim' hususunu ciddi manada düşünüyorum'' dedi. Ayhan Sezer tarafından 366 oy alan Prof. Dr. Kadri Yamaç'a rektörlükle ilgili resmi işlemleri devredeceğini, ancak teslim törenine katılmayacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber