Olay Hakim Mutafa Akın'dan, HSYK Başkanvekili'ni zora sokacak açıklamalar

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Temmuz 2007 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) Başkanvekili Mahmut Acar'ı karşı karşıya getiren hakim konuştu. Hürriyet'e konuşan Hakim Mustafa Akın çok önemli açıklamalarda bulundu.

Akın, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nden 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tayin edilmesinin ardından HSYK Başkanvekili Mahmut Acar ile görüşmeye gittiğini belirterek, "görüşmeden çıkarken, yargıladığım bankacının kardeşini HSYK Başkanvekili'nin kapısında görünce şok oldum" dedi.

İşte Hakim Mustafa Akın'ın ağzından olayın perde arkası:

"Bizim uğraştığımız insanlar sıradan insanlar değil, Kentbank, Erol Aksoy'a ait EGS Bank, Balkaner ve Süzerler davasına baktım. Yapılan bu yer değişikliği açıkçası hoşuma gitmedi. Hakkımda 4. Hukuk mahkemesi dava açtı. Mahkeme Başkanı, Dinç Bilgin'in tanığı olarak dinlendi. Başka davalar açıldı. Bunlarla uğraştık. Başımıza gelmeyen kalmadı.

Görev yeri değişikliğinin Hayam Garipoğlu'na verilen ceza ile ilgisi yok. Garipoğlu'na zimmet ve dolandırıcılıktan 27 yıl hapis vermiştik.Yargıtay birkaç noktadan kararı bozdu.Bu kişinin yaptığı ödemeleri etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması, protokole bağlılığı dikkate alınıp hapis cezası 16 yıla indirildi. Yakalama emri de para cezasına çevrildi. Bu tamamen hukuki olaydı.

'HSYK Başkanvekili'nin kapısında karşılaştım'

Olaylar biraz soğuduktan sonra alınış nedenimi öğrenmek için 28 Mayıs'ta Ankara'ya gittim. HSYK Başkanvekili Mahmut Acar ile görüştüm. Kendisine kararlarına saygı duyduğumu belirtip, benim neden 8. Ağır Cezadan alınıp 5. Ağır Ceza'ya verildiğimi sordum. HSYK Başkanvekili Mahmut Acar, bankada parası olmadığına ilişkin çoluk çocuğunun üzerine yemin etti. Bankacılarla ilişkisinin bulunmadığını HSYK'nın o kişilerin sözleriyle hareket eden bir yer olmadığını söyledi. Bir süre daha oturup konuştuktan sonra odadan ayrıldım.

Başkanvekilinin odasından ayrılırken, yargıladığım bankacının kardeşi kapıda bekliyordu. "Hayırdır" diye sordum."HSYK Başkanvekili ahbabım ziyarete geldim" dedi. O an şoke oldum. Neye uğradığımı şaşırdım. Tayinimde yargıladığım bazı etkili kişilerinde etkili olduğunu duyuyordum. O üzüntüyle Merkez Bankası'nda üst düzey yönetici olan arkadaşımın yanına gittim. Olayı anlattım. Bana BDDK üyeliğine geçip geçmeyeceğimi sordu. Bende uygun buldum. Sağ olsun Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener Bey, "Buraya senden iyisini bulamayız" diye bana iltifat etti." BDDK için kararnamem hazırlandı ve Bakanlar Kurulu'ndan geçti. Cumhurbaşkanı'na sunuldu. Sonucu ne olur bilemiyorum.

'Uzanlar'ın 1 milyar 200 milyon'u benin gerekçeli kararımla istenildi.'

Uzanlar'ın İsviçre'de 1 milyor 200 milyon parası var. İsviçre makamlarıyla yapılan görüşmelerde bu parayı vermiyorlardı. İmar Bankası'yla ilgili benim iki ciltlik kararım tercüme edildi, Mecit Ceylan kardeşim de gitti. Görüşmeler son derece olumlu ilerliyor. 1 milyar 200 milyor dolar ülkemize gelirse, benimde buna katkım olduysa ne mutlu bana.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber