Gıda fiyatlarında makas daralacak

Gıda fiyatlarını düşürecek tedbirler devam ediyor. Ticaret Bakanı Pekcan "Üreticiyle tüketici fiyatı arasındaki makasın daraltılması için mevzuat çalışması yapıyoruz" dedi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Nisan 2019 09:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Gıda fiyatlarında makas daralacak

Hükümet, gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini düşürmeye yönelik tedbirler alırken, Ticaret Bakanlığı da üreticiyle tüketici fiyatları arasındaki makasın daraltılmasına yönelik mevzuat çalışması yapıyor. Haksız fiyat artışlarına neden olanlara gerekli cezaların verildiğinin altını çizen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Gerekli görüldüğünde vergi düzenlemeleri yapılacak" dedi.

YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Bakan Pekcan, TBMM Başkanlığı'na verilen soru önergelerini yanıtladı. Pekcan, iç ve dış piyasa fiyatlarıyla üretim-tüketim dengesini yakından takip ettiklerini belirterek, "İthal maliyetleri, döviz kuru ve diğer makroekonomik değişkenleri de izliyoruz. Gerekli görülmesi halinde tarım ürünlerinin ithalatında uygulanan gümrük vergilerine yönelik de düzenleme yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

MEVZUAT ÇALIŞMASI YOLDA

Bakan Pekcan, şunları kaydetti: "Yaşanan doğal afetlere ilave olarak çeşitli kesimlerce stokçuluk veya manipülasyon gibi piyasa bozucu faaliyetler yürütülmesi fiyat artışlarına sebep oldu. Bu kişilerle ilgili cezai işlem uygulandı. Sebze ve meyve fiyatlarının üretici ve tüketicileri memnun edecek bir dengede oluşması ve makasın daraltılmasına ilişkin, Bakanlığımız faaliyetleri alanıyla ilgili mevzuat çalışması yapılıyor."

Kredi desteği sağlanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı da, tarımsal ürünlerin pazarlanması, üreticilerin pazar payının artırılması amacıyla birliklerin kurulmasını teşvik ederken, kredi desteği sağlıyor. Bu kapsamda üreticilere Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri tarafından farklı konularda sübvansiyonlu krediler sağlanıyor.

Hasat zamanı vergi ayarı

Bakan Pekcan, hasat zamanı gümrük vergilerinde üretici haklarının korunması gözetilerek vergi ayarlamaları yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Geçen yıl tarımsal ürünlerin ithalatındaki gümrük vergilerinin indirilmesine ilişkin 5 adet Bakanlar Kurulu kararı, Cumhurbaşkanı kararı yürürlüğe girdi."

Mirat ÇİMEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber