İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kıdemde gelire endeksli fon

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kıdem tazminatı konusunda herkesin mutlu olacağı bir formül üreteceklerini açıklarken, sistemin önemli ayaklarından birini de fon gelirlerinin işletilmesi oluşturacak. Bu fonlar tamamen gelir endeksli olacak, bir gün dahi çalışanın hakkı fona yatırılacak. Çalışanlara birikimlerini değerlendirmesi için yatırım araçları konusunda seçenekler sunulması öngörülüyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 18 Nisan 2019 09:30, Son Güncelleme : 18 Nisan 2019 08:59
Kıdemde gelire endeksli fon

NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?

Kıdem tazminatı Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de gerçekleştirilen 2 saatlik zirveye de damgasını vurdu. Başkan Erdoğan, mutabakatın esas olduğunu vurgulayarak hiç kimsenin mağdur edilmeyeceği bir sistem olacağı mesajını verdi. Kıdem tazminatı 14 milyon sigortalı çalışanı ve binlerce işvereni doğrudan ilgilendirirken, hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinin bir araya geleceği toplantıda tüm boyutlarıyla değerlendirilecek.

Tazminat planlanır hale gelirken, işverenin de maliyeti düşecek. Her ay bütün çalışanlar için belirli bir miktar prim ödeneceği için maliyet zamana yayılmış olacak. Kıdem primini tahvil, döviz, hisse senedi, altın başta olmak üzere istediği yatırım araçlarında değerlendirme fırsatı sunulacak. Her çalışan adeta bir portföy yöneticisi gibi düşünecek. Emeklilik şirketleri sadece bir aracı rolü üstlenecek. Kıdem tazminatında Avusturya modelini ilk kez Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir gündeme getirdi. Avusturya modeli fonda toplanan paranın işçiye kesin geri dönüşü üzerine kurulu bir sistem.

Sistemde biriken para Emeklilik Gözetim Merkezi'nde çalışan adına açılan hesapta nemalandırılıyor. Belli bir süre sonra çekme hakkı bulunuyor.

HAZAL ATEŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber