Parasızlıktan dava açamayan aileye AİHM tazminatı

Haber Giriş : 18 Temmuz 2007 17:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalça operasyonunda kalbi duran ve komaya girmen yedi aylık bebeğin ailesinin, parasızlık nedeniyle yargı işlemlerini sürdürememesi AİHM'de Türkiye'yi mahkum ettirdi. AİHM, Türkiye'nin 10 bin euro tazminat ödemesine hükmetti.

Diyarbakırlı Mehmet ve Suna Yiğit çiftinin yedi aylık kız bebekleri, 1997'de bir kalça ameliyatı sırasında komaya girmişti. Bebeğin koma sonrası el ve kollarını hareket ettirememesi üzerine Yiğit ailesi, tazminat amacıyla başlattığı yasal işlemleri, mahkeme masraflarını ödeyemedikleri için sürdürememişti.

Bunun üzerine aile, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin çeşitli maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM'ye başvurmuştu.

AİHM, ailenin geliri olmadığını, mahkeme masraflarının ise söz konusu dönemde aylık asgari ücretten dört kat fazla olduğunu belirterek, bunun yargıya erişme hakkı için orantısız bir kısıtlama oluşturduğu kanısına vardı.

Bunun üzerine AİHM, aileye manevi tazminat olarak 10 bin, mahkeme masrafları olarak da bin 500 euronun ödenmesini kararlaştırdı.(

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber