Yüce Divan kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

Haber Giriş : 17 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mesut Yılmaz, Güneş Taner, Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın, Yüce Divan'a sevkine ilişkin TBMM Kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.

TBMM'nin Yılmaz ve Taner'in Yüce Divan'a sevkine ilişkin kararında şöyle denildi: ?Türkbank ihalesi sürecinde ihalenin yapımında ve fiyat oluşumunda fesat karıştırmak suretiyle güdümlerinden bir medya düzeni kurmak için tüm organizasyonları gerçekleştirdikleri, böylece siyasi rant amaçladıkları, ayrıca Türkbank ihalesi ile doğrudan ilişkisi bulunmayan üçüncü şahıs konumundaki Kamuran Çörtük'e ihalede üstlendiği aracılık misyonunun karşılığı olarak Genç TV'nin bedelsiz olarak verilmesini sağladıkları ve bu eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu'nun 64. maddesinin birinci fıkrası delaletiyle (cürüm ve kabahat iştirakte), aynı Kanunu'nun 205 (ihaleye fesat karıştırmak-10 yıldan az olmamak üzere ağır hapis), 219/1 (cezada artırım-yarı oranda) ve 33'ncü (yasal kısıtlılık) maddelerine göre muhakeme edilmek üzere Anayasa'nın 100'ncü maddesi uyarınca Yüce Divan'a sevkine 3 çekimser ve 15 ret oyuna karşı 429 kabul oyuyla karar verilmiştir.?

ERSÜMER VE ÇAKAN'IN SEVK KARARLARI

Ersümer'in Yüce Divan'a sevkine öngören TBMM Kararı'nda ise Ersümer'in bakanlığı döneminde görevini suiistimal ettiği ve yetkilerini aşıp salahiyetlerini amaç dışı kullanarak kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı davrandığı kaydedildi. Devlet alım satımına ve yapımına fesat karıştırarak kamu zararına yol açtığı, ayrıca ihaleye hile karıştırma fiil ile görevi ihmal eylemini işlediği kaydedilen kararda, Ersümer'in bu eylemlerine uyan TCK'nın 205, 240 (görevi kötüye kullanmak-bir yıldan üç yıla kadar hapis), 366 (rekabet koşullarını engelleme- bir yıldan 3 yıla kadar hapis) ve 230'ncu (görevi ihmal-üç aydan bir yıla kadar hapis) maddelerine görev yargılanmak üzere bir geçersiz, 12 boş, 3 çekimser, 14 ret ve 369 kabul oyuyla Yüce Divan'a sevkine karar verildiği kaydedildi.

TBMM'nin Çakan hakkındaki kararında da, Çakan'ın görevini suiistimal ettiği ve yetkilerini aşıp selahiyetlerini amaç dışı kullanarak kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı davranıp, devlet alım satımına ve yapımına fesat karıştırarak kamu zararını yol açtığı belirtildi. Kararda, Çakan'ın bu eylemlerine uyan TCK'nın 205 ve 240. maddelerine göre yargılanmak üzere 3 geçersiz, 19 çekimser, 57 ret oyuna karşı 297 kabul oyuyla Yüce Divan'a sevkine karar verildiği ifade edildi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber