Yeşil kart kaldırılıyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 19 Temmuz 2007 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 15 yıldır yaklaşık 10 milyon kişinin sağlık güvencesi olan ve suistimallere açık olan yeşil kart uygulamasının kaldırılacağını açıkladı. Yeni dönemde SSK, Emekli Sandığı ve Bağkurluların prim ödeyecekleri yeni bir sağlık sistemine geçiliyor. Daha önce yeşil kart pozisyonunda olanların primini ise Hazine ödeyecek. Böylece sistemin açık vermesinin de önüne geçilmiş olacak. Yeni sistemde ödenecek prim miktarı ise yüzde 12.5 olacak. Sistem Bağkurluların ödedikleri primde ise bir indirim getiriyor. Daha önce yüzde 20 prim ödeyen Bağkurlular yeni sistemde yüzde 12.5 prim ödeyecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu önceki gün Referans gazetesini ziyaret etti. Başesgioğlu, "Yeşil kartı tamamiyle kaldırıyoruz" derken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den veto yiyen sosyal güvenlik reformu ile ilgili gerekirse bir Anayasa değişikliği yaparak reformu tamamlayacaklarını da söyledi.

Emeklilikte tek çatı şart

Tek emeklilik sistemine geçilmesi için çalışacaklarını anlatan Bakan Başesgioğlu, şunları söyledi: "Eğer bunun için bir anayasa değişikliği gerekiyorsa bunu yapacağız. 2006 yılında sosyal güvenlikte 21.8 milyar YTL'lik bir gelir gider dengesizliği var. Bunun büyük bölümü emekli sandığından kaynaklanıyor. Emekli sandığındaki katılımcı sayısı 8 milyon, SSK'lı 35 milyon, Bağkur'lu ise 15 milyon. Bu adil bir paylaşım değil. Hazineden aldığımız parayı dağıtırken adil olmaız lazım. Bu paranın büyük bölümünü emekli sandığına veriyoruz. Emekli sandığı mensubu bir kişiye 2 bin YTL hazine yardımı düşüyorsa, SSK'lıya 400 YTL düşüyor."

2008 yılı başında sosyal güvenllik reformunun tamamlanmasını beklediklerini belirten Başesgioğlu, mevcut durumda da kurumların birbirlerini finanse ettiklerini belirterek, sistemi dışarıdan borçlanmadan kurtardıklarını ifade etti. Kurumlar arasında birbirlerine para transferi yapıldığını anlatan Çalışma Bakanı "Emekli Sandığı'na Aralık ayında 1 katrilyon 250 trilyon para lazımdı. Bu parayı SSK aktardı, bizi 5 trilyon faiz harcamasından kurtardı. Bu sadece bir ay için. Sosyal güvenlik yasalarındaki, gecikmeler bizi çok zorlayabilir. Bir an önce halletmemiz lazım" diye konuştu.

2 çalışan bir emekliye bakıyor

Türkiye'de şu anda 2.05 çalışanın 1 emekliyi finanse ettiğini anlatan Başesgioğlu, bunun ideal denge olan 4 çalışana 1 emekli olması gerektiğini söyledi. Başesgioğlu, "Bizim geldiğimizde bu 1,8'e 1'di. 4.5 yılda 2.5 milyon sigortalı artışı oldu ve toplam sigortalı 8 milyona çıktı. Ama bu yeterli değil. Türkiye genç işgücüne sahip. Kayıt dışını da halletip istihdama kavuştursak bizim aktüeryal dengemiz 7'ye 1 olacak. Bunu bugün yapamazsak, yarın nüfus yaşlanacak ve daha da zor olacak. Bu yıl için sadece emekli aylığı ödeyeceğimiz para 51 milyar YTL. 2015'te 10 milyon emekli olacak. Sistemin bir disiplin altına alınması lazım" diye konuştu.

Primler 5 puan düşecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, seçim sonrasında SSK prim oranlarını kademeli olarak 5 puan düşüreceklerini açıkladı. 1 puanlık prim düşürmenin maliyetinin 500 milyon YTL olduğunu belirten Başesgioğlu, "1 puanlık düşüş de kimsenin derdine deva olmaz. Türkiye'de iş gücü maliyetlerinin durumunu biliyoruz. 2008'den itibaren yüzde 5 olarak ilan ettiğimiz kademeli bir indirime gideceğiz" dedi.

Seçim sonrası için bir istihdam paketi üzerinde çalıştıklarını da ifade eden Çalışma Bakanı, genç işsizler ve kadınları işe alacaklara da ekstra bir prim indirimi uygulayacaklarını belirtti.

Kıdem tazminatı konusunda, gün sayısı ve kazanılmış haklar itibariyle geriye gidişin söz konusu olamayacağını anlatan Başeskioğlu, kıdem tazminatının sosyal taraflarının yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Başesgioğlu, bunun için kıdem tazminati fonu kurulması gerektiğini belirterek, prim oranın da yüzde 5 olabileceğini söyledi. Başesgioğlu, işsizlik fonundan yararlanma şartlarını da gözden geçireceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber