Şarkılı ÖSYM protestosu davası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2007 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Kurdukları müzik grubuyla, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ni (ÖSYM) protesto etmek amacıyla "Ö-SE-YE-ME" şarkısını yazan ve besteleyen 7 gencin, "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" suçundan yargılanmasına devam edildi.

Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugünkü duruşmasına sanık gençlerin avukatları katıldı.

Sanık avukatları mahkemeye yazılı olarak sundukları savunma dilekçesinde, dava konusu "Ö-SE-YE-ME" şarkısının medyada "gülümseten bir protesto şarkısı" olarak yer aldığını ve birçok kişi tarafından da "ÖSS stresi içerisinde boğuşan milyonlarca gencin hislerine tercüman olduğu" yönünde değerlendirildiği kaydedildi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın da bir gazeteye verdiği demeçte, "şarkıyı dinleyip dinleyip güldüğünü" ifade ettiği belirtilen dilekçede, dava konusu şarkının, ÖSYM'yi aşağılayıcı veya saygınlığını yok edici bir intiba yaratmadığı savunuldu.

Savunma dilekçesinde, "Genel seçimlere girecek partilerin vaatlerinde, 'ÖSS'nin kaldırılacağı' veya 'değiştirileceği' sözü vaatlerin en tepesine konularak adeta diğer projelerin önüne geçtiği ifade edildi.

Dilekçede, dava konusu şarkının, "bir sosyal sorunun sanat ve mizah yoluyla eleştirilmesinden" ibaret olduğunun daha iyi anlaşılması için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. maddesinde öngörülen "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Sanık avukatları daha sonra şarkının eleştiri sınırları içinde kaldığının kabulünü ve yargılanan 7 gencin beraatlerine karar verilmesini istediler.

Yargıç Erdal Işık da sanık Mehmet A'nın askerde bulunması nedeniyle henüz mahkemede ifade vermediğini belirterek, bu sanığın ifadesinin alınmasının beklenmesine ve dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

"Ö-SE-YE-ME" şarkısının sözlerine de yer verilen iddianamede, şarkıyı yazan ve besteleyen sanıklar Cengiz S, İbrahim A, Enis Ç, Mehmet A, Mustafa K, Reşat S. ve Bahadır E'nin, TCK'nın 125/3-4-5. maddelerinde düzenlenen "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" suçundan ve bu suçu birden çok işlemekten 1 yıldan az olmamak şartıyla 1 yıl 5 ay 15 gün hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber