Devlet artık ömür boyu bakmayacak...

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 23 Temmuz 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıkta ?tek çatı'da dev adım. Vatandaşlara yeni sigorta sistemi, kız çocuklarına hizmette 25 yaş sınırı getiriliyor

Kamu sağlık sigortacılığını birleştirmeyi hedefleyen Genel Sağlık Sigortası Sistemi, Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı ve Yeşil Kart kapsamındaki sigortalılar için birçok yenilik öngörüyor. Tüm vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nca hazırlanan ?Sosyal Güvenlik Sisteminde Reform Önerisi Taslak Metni''nde yer alan bilgilere göre, reformun birinci bileşeni, Genel Sağlık Sigortası sistemine geçişi kapsıyor.

Sevk zinciri sürecek

Taslağa göre, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, kamu çalışanları ve yeşil kartlılar olmak üzere farklı sunulan kamu sağlık sigortacılığı birleştirilecek. Genel Sağlık Sigortası kapsamında birinci basamak hizmet sunumunda, koruyucu hizmetlerin aktif olacağı, sağlık ve hastalık durumları kayıt altında tutulacağı ?Aile Hekimliği''ne dayalı ?Birinci Basamak Hizmet Sunumu Modeli''ne uygun bir finansman modeli geliştirilecek. Bu model, tanı yöntemleri ve lojistik açısından ortak kullanıma açık, laboratuvar gibi tanı merkezlerince desteklenecek.

Bireylerin acil haller dışında tanı ve tedavileri birinci basamakta yapılacak, ancak yatarak tedavi ile ileri tetkik ve uzmanlık gerektiren hallerde sevk sistemi gereğince sigortalılar ikinci basamak sağlık hizmeti sunan hastanelere sevk edilebilecek. Sağlık hizmetleri toplumun öncelikli sağlık sorunları, maliyet etkililik analizleri ve uluslararası normlar dikkate alınarak belirlenecek olan bir ?Temel Teminat Paketi'' kapsamında sunulacak. Sağlık bakım hizmetlerinde evde hasta bakımı, ayaktan tedavi ve günübirlik tedavi uygulamaları gibi maliyetleri düşürecek uygulamalar hayata geçirilecek.

Sigorta kapsamında karşılanacak sağlık yardımlarını içeren ?Temel Teminat Paketi''nde, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nca halihazırda kapsanan sağlık yardımlarının kapsamı muhafaza edilecek. Teminat paketinin kapsamı belirlenirken, toplumun ve bireyin genel ve öncelikli sağlık sorunlarının çözülmesi hedeflenecek. Sigortalı kişi, önceden seçtiği birinci basamak sağlık hizmetini alacağı sağlık kuruluşuna veya aile hekimine başvuracak. Birinci basamaktan ikinci basamağa acil haller dışında sevk, hekimin uygun göreceği tıbbi hallerde ve koşullarda yapılacak. Taslağa göre, tamamlayıcı sağlık sigortası ile kişilerin daha farklı kapsam, fiyat ve kalitede sağlık hizmeti talep etmeleri halinde Genel Sağlık Sigortası'nı ek bir yükümlülük altına sokmaksızın, kişinin kendi cebinden veya özel sigortasından aradaki farkı ödeyebileceği yöntemlerin de uygulamaya geçirilmesi planlanıyor.

Prim ödemelerini zamanında yapmayan prim yükümlüsü sigortalılar ile sağlık yardımı açısından bakmakla yükümlü olduğu kişiler ödenmemiş primleri ödeninceye kadar kanunda öngörülen yardımlardan acil durumlar dışında yararlanamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber