TBMM'nin, 3 Ağustos'ta toplanması bekleniyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2007 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Ülke genelinde dün yapılan milletvekili genel seçiminin ardından oluşan 23. Dönem Parlamentosunun, 3 Ağustos Cuma günü toplanması bekleniyor.

YSK, genel seçim kesin sonuçlarını 1 haftaya kadar açıklayacak. Sonuçların, 7. gün olan 29 Temmuz Pazar günü açıklanması halinde, bu tarihi takip eden 5. günde, yani 3 Ağustos Cuma günü, TBMM Genel Kurulunun toplanabileceği belirtiliyor. Ancak YSK'nın, kesin sonuçları daha erken açıklaması halinde, bu tarih öne alınabilecek.

Genel Kurul, en yaşlı üye sıfatını taşıyan, 83 yaşındaki CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ başkanlığında toplanacak. Elekdağ'ın görev süresi, yeni başkan seçilinceye kadar devam edecek.

İlk birleşimde milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecekler. Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında ant içecekler.

Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak; ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.

Meclis başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte 2'sinin oyu, üçüncü oylamada salt çoğunluk aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber