Piyasalardan seçimlere çifte rekorla onay

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 23 Temmuz 2007 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel seçimlerden AKP'nin zaferle çıkması ve tek parti hükümetinin devam etmesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Borsa günü çifte rekorla tamamlarken, dolar ve faiz geriledi.

Piyasalardaki olumlu havanın en büyük nedeni hiç kuşkusuz ki genel seçim sonuçları. Gelen sonuçların piyasanın olumlu senaryosuna dahil olması, ayrıca cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik fazla bir sorun yaşanmayacağı yönündeki beklentiler endeksi tarihinde ilk ke 55 binin üzerine taşıdı. Borsa, ayrıca tarihinin en büyük günlük artışlarından birini kaydederek yüzde 5.08 artışla 55 bin 625 puana tırmandı. Endeks hem gün sonu kapanış, hem de gün içi en yüksek seviye rekorlarını kırdı.

Borsada bugünkü hareketin ilk hedefinin 55 bin-55 bin 500 bölgesi olduğu uzmanlar tarafından dile getiriliyordu. Dolayısıyla yaşanan hareket piyasa aktörleri ve yatırımcılar için sürpriz değil. Ancak burada asıl önemli olan, böylesi sert bir yükselişin ardından endeksin nasıl bir performans göstereceği...

Piyasa uzmanları ile yaptığımız görüşmelerde ağırlıklı olarak yükselişin devam edeceği beklentisi ağır basıyor. Uzmanlar, kısa vadede belki bir miktar kar satışı görülebileceğini, ancak sonrasında endeksin yoluna devam edeceğini kaydediyor. Ancak burada çok önemli bir nokta daha var. O da yurtdışı piyasalar. Eğer global piyasalarda bir bozulma olursa bu durum içeriyi de etkileyecek. Tersi durumda ise içerideki hareketin kuvvetli bir şekilde yoluna devam etmesi bekleniyor.

UZMANLAR İYİMSER

Global Menkul Değerler stratejisti Volkan Dükkancık, endeksin 55 bin üzerinde tutunması durumunda hareketin 56 bin 600-800 bandına doğru devam edeceğini düşünüyor. Piyasalarda olumlu bir tablo olduğunun altını çizen Dükkancık, endeksin kısa vadeli hedefinin 58 binde bulunduğunu söylüyor. Dükkancık'a göre borsanın yarın 55 binde tutunamaması durumunda da düşüş en fazla 53 bin 500-54 bin bandına kadar sürer.

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında, küresel piyasalarda değişiklik olmadığı takdirde Türkiye'nin daha pozitif bir sürece gireceğini belirtiyor. "Asıl ralli sonra ondan sonra yaşanabilir?diyen Salar, borsanın 60 bine kadar çıkabileceğini ifade ediyor.

Meksa Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu ise o kadar iyimser değil. "Bu kadar sert bir çıkış olması, realizasyon ihtimalini akıılara getiriyor" diyen Turşucu, bütün beklentilerin fiyatlara dahil edildiğini ve artık satın alacak beklenti kalmadığı görüşünde. Yatırımcıları dikkatli olmaya çağıran Turşucu, bundan sonra 'izle-gör' politikasını öneriyor.

DOLAR VE FAİZ GERİLEDİ

Borsadaki yükselişe paralel döviz ve faiz tarafında düşüş görüldü. Dolar 1.2500 sınırına kadar inerken, düşüşün devam

etmesi durumunda MB'nin müdahale edebileceği konuşuluyor. Faizler ise bugün valörlü işlemlerde Cuma günkü kapanışa göre 0,17 puan azalarak yüzde 17,25'e geriledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber