Alkol beyni küçültüyor

Haber Giriş : 24 Temmuz 2007 17:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalbe yararlı olduğu söylenen alkol ile beynin hacmi arasında bir bağlantı var.

Amerikalı araştırmacılar, alkolün kalbe yararlı olduğu iddialarının yanında, çok az alkolün bile beyni küçülttüğünü belirtiyorlar.

Carol Ann Paul açıklıyor: ?Çok az miktarda alkol kalbe yararlı olabilir, ancak alkol tüketimiyle beynin hacmi arasında bir bağlantı söz konusu. Yaptığımız araştırmalar sonucunda, küçük miktarda alkolün bile beyin hacmi üzerinde zararlı etkilerinin olduğunu belirledik.?

Yapılan çalışmada, Paul ve çalışma ekibi, yaşları 34 ile 88 arasındaki 1,839 kişinin MRI beyin görüntülerini incelediler. Haftada 14 kadehten fazla içki içen kişilerin beyinlerinin, hayatında hiç içki içmemiş kişilere göre %1.6 daha küçük hacime sahip oldukları tespit edildi.

Paul ve çalışma ekibi, içki kategorisindeki her artış için beyin hacminin %0.25 azaldığını belirlediler.

Araştırmacılar, içkinin kadınlarda daha fazla beyin küçülmesine neden olduğunu, ve bu oranın özellikle 70'li yaşlarda ve çok fazla içki içen kadınlarda en üst düzeyde olduğunu belirtiyorlar.

Paul, bunun şaşırtıcı bir sonuç olmadığını, çünkü kadınların bedenlerinin alkole farklı tepkiler verdiğini belirtiyor ve ekliyor: ?Kadınlar, erkeklere göre alkole karşı daha hassastır ve alkol kadınlarda daha çabuk absorbe edilir.?

North Caroline Üniversitesi'nde psikiyatri profesörü Dr. James Garbutt, bu çalışmanın alkolün beyin üzerindeki negatif etkilerini açık bir şekilde gösterdiğini düşünüyor ve ekliyor: ?Yapılan bu çalışmayla, alkolün beynin yapısına ve fonksiyonlarına zarar verdiği kanıtlanmış oluyor.?

Çeviren: Gülşah Balaban/Real Age

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber