Gerçek işsizlik oranı yüzde 22

Haber Giriş : 19 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİE'nin, işsizlik oranı yüzde 12.4. Ancak çıkarıldığı işe geri çağrılmayı bekleyen, 'yok' diyerek iş aramayan ve mevsimliklerle birlikte bu oran yüzde 22'ye çıkıyor

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) tanımlarını esas alarak hesapladığı yüzde 12.4 işsizlik oranı, iş gücü dışında tutulanlarla birlikte yüzde 22'yi buluyor.

DİE'nin de uyguladığı ILO yönteminde, çeşitli nedenlerle işinden uzaklaştırılmış ve geri çağrılmayı beklediği için iş aramayanlar ile iş bulunmadığına inandığı için iş aramayıp, ancak iki hafta içinde işbaşı yapmaya hazır olanlar işgücü içerisinde kabul edilmiyor. DİE'nin açıkladığı son hane halkı iş gücü anketinde bu durumda olanların sayısı 1 milyon 796 bin kişi olarak belirlendi. Aynı şekilde mevsimlik çalıştığı için iş aramayan 922 bin kişi de istihdam ve dolayısıyla işsizler arasında bulunmuyor.

OECD üyesi ülkeler arasında iş gücüne katılma oranı yüzde 45.5 ile en düşük ülke olan Türkiye'de, DİE'nin uluslararası standartlar nedeniyle işsiz kabul etmediği söz konusu kişiler de iş gücüne dahil edildiğinde bu yılın ilk üç aylık dönemi için 2 milyon 280 bin kişi olarak açıklanan işsiz sayısı 5 milyon 521 bin kişiye yükseliyor. İş gücü ise 22 milyon 732 binden 25 milyon 423 kişiye ulaşıyor. Bu rakamlar esas alınarak yapılan hesaplamaya göre ise işsizlik oranı yüzde 22'ye kadar çıkıyor.

DİE'nin de kullandığı söz konusu yöntem, aslında işsiz olanların büyük bir bölümünü iş gücü dışına çıkardığı için işsizlik oranını gerçekte olduğundan çok daha düşük gösteriyor. Aynı yöntemi diğer ülkeler de kullanıyor. Ancak bu ülkelerde, iş gücünün çalışabilir yaştaki nüfus içerisindeki payını gösteren iş gücüne katılma oranı oldukça yüksek. Türkiye'de yüzde 45.5 düzeyinde olan bu oran bazı OECD üyesi ülkelerde yüzde 85'e kadar yükseliyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber