Tarsus'tan Hannover'e eğitim köprüsü

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 19:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi ile Hannover Leibniz Üniversitesi Felsefe Fakültesi Meslek Pedagojisi ve Yetişkin Eğitimi Enstitüsü arasında oluşturulan "Öğretim Elemanı ve Öğrenci Değişimi Projesi"nin ilk aşaması tamamlandı.

Proje kapsamında, Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi öğretim elemanları İrem Ersöz Kaya, Deniz Üstün ve Serhan Yamaçlı, yüksek lisans öğrencisi Şeref Öçalır ile lisans öğrencileri Ayşegül Tokdemir, Leyla Atalay ve Serel Özmen, Almanya'nın Hannover şehrini ziyaret etti. Projeyle, Teknik Eğitim Fakültesi'nin Almanya'daki karşılığı olan Meslek Pedagojisi ve Yetişkin Eğitimi Enstitüsü ile öğretim elemanı ve öğrenci değişimi için öğretim programlarının incelenmesi, öğretim mekan ve alanlarının görülmesi, her iki ülkedeki mesleki ve teknik eğitim sistemlerinin tanınması amaçlandı. Gezi kapsamında, mesleki ve teknik eğitim ile ilgili çeşitli kurum ve kuruluşlarla görüşmeler gerçekleştirilirken, gezi sonunda diğer bir ulusun sosyokültürel unsurlarının tanınması imkanı sağlandı.

Leibniz Üniversitesi Felsefe Fakültesi Meslek Pedagojisi ve Yetişkin Eğitimi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arnulf Bojanowski başkanlığında yürütülen proje kapsamında, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Klaus Rütters ile bir görüşme gerçekleştirildi ve Alman mesleki ve teknik eğitiminin aşamaları tartışıldı. Prof. Dr. Bojanowski ile yapılan toplantıda Alman mesleki ve teknik eğitim sisteminin "Piza" araştırması sonucunda belirlenen zayıf yönleri ve eksikliklerin giderilmesi için yapılan çalışma ve araştırmalar üzerine konuşuldu. Prof. Dr. Bojanowski ile yapılan sonraki görüşmelerde; dual eğitim sistemi (İşyeri ve okul eğitimi), sorunlu öğrenciler ve öğretmenlik üzerine bilgiler alındı.

Gezide, Türkiye'deki karşılığı meslek yüksek okulu olan, fakat Almanya'da 4 yıllık teknik bir yüksek okul olarak değerlendirilen Fachhochschule'nin dekanı Prof. Dr. Stolle ziyaret edildi. Gruba, dekan tarafından okulun öğretim programı ve kapsamı anlatıldı, laboratuvarları, çeşitli alanları ve öğretim imkanları gezdirilerek tanıtımı yapıldı. Hannover Leibniz Üniversitesi'nde öğrenci veya öğretim elemanı olmak isteyen yabancılar için sağlanan imkanlar ve destekler hakkında bilgi alabilmek, gerekli koşulları öğrenebilmek ve Hannover'deki üniversite ortamını görmek ve tanımak amacıyla üniversitenin Yabancılar Dairesi ile görüşüldü.

Türk mesleki eğitim sisteminde de uygulanan dual sistemin bir ayağı olan sanayinin mesleki eğitim üzerindeki etkisini öğrenmek üzere Hannover Sanayi ve Ticaret Odası ile bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, öğrencilerin meslek öğreniminin bir kısmını uygulamalı olarak firmalarda gerçekleştirmesinin avantajları, firmaların öğrencilerin eğitimine katkıları, sistemin kuralları ve yaptırımları, Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın sistem üzerindeki yetkisi konularında bilgi alındı.

Alman devletinin eğitim sistemini nasıl değerlendirdiği ve Bakanlığın eğitim sistemi içindeki görevleri, yetkileri ve etkilerinin öğrenilmesi amacıyla Kültür Bakanlığı'nın farklı iki birimi ile görüşmeler yapıldı. Birinde tamamı özerk olan okulların sınıflandırılması, finans dağılımlarının nasıl yapıldığı ve bunun nasıl düzenlendiği konusunda bilgi verilirken, diğerinde dual sistemin Bakanlık ve okul ayağının nasıl yürütüldüğü, Bakanlığın hangi birimlerinin eğitimin sisteminin hangi aşamasında yer aldığı, birimlerin nasıl yapılandığı anlatıldı. Aynı toplantıda, eğitim sistemi üzerine alınan kararlar ve değişikliklerin gerçekleştirilebilmesi için gerekli çalışma ve aşamalara da değinildi. Projenin sosyokültürel kazanımları çerçevesinde Wolfsburg'daki Autostadt ve Phaeno'ya (Deney Alanı), Hamburg'a ve Hameln'e (Fareli Köy) kültürel gezi düzenlendi. Ayrıca, Hannover merkezindeki Altstadt, Historisches Museum, Marktkirche ve Hauptbahnhof görüldü.

Proje sonucunda Prof. Dr. Arnulf Bojanowski, öğretim elemanı değişimi konusunda geniş kapsamlı bir görüş bildireceklerini Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi Dekanlığı'na iletti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber