Simitçi polislerden 4 bin suçüstü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Temmuz 2007 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Can ve mala karşı işlenen suçları önlemek için kurulan 'güven timleri ve yıldırım ekipleri' art niyetli kişilere göz açtırmıyor. Özellikle vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde, seyyar esnaf kılığına giren polisler, suç işlemeye meyilli kişileri anında tespit ederek suçüstü yakalanmasını sağlıyor. Turizm kenti Antalya'da 2004 yılında 4 bin 487 olayda suçüstü yapılırken, 2007 yılının ilk 6 ayında 4 bin 119 olayda suçüstü yapılarak, çok sayıda art niyetli kişi yakalandı.

Turizm kenti Antalya'da özellikle halkın yoğun olduğu yerlerde, güvenliği sağlamak ve olabilecek olumsuzlukları engellemek amacıyla seyyar esnaf kılığına giren polisler, can ve mala karşı işlenen suçlara anında suçüstü yapıyor. Simitçi, ayakkabı boyacısı, piyangocu, seyyar satıcı, midyeci gibi seyyar esnafların kılığına giren polisler, halkın içinden birisi gibi çalışarak, suçlularla mücadele ediyor. Seyyar esnaf gibi çalışan polislerin en büyük sıkıntısı ise meslektaşlarının bile zaman zaman kendilerini tanımaması. Can ve mala karşı işlenen suçlarla mücadele etmek için kurulan timler sayesinde herkesi kontrol etmek yerine suçluları kontrol altına almaya çalıştıklarını belirten Toplum Destekli Polislik Çalışmaları'ndan sorumlu Önleyici Hizmetler Şube Müdürü Akif Aktuğ, Antalya'da seçici göz uygulaması başlattıklarını da söylüyor.

Önceden herhangi bir olumsuzluk anında köşe ve kavşaklara bariyer ve dubalar koyarak, herkesi kontrolden geçirdiklerini belirten Aktuğ, geçici göz uygulaması ile herkes yerine suçlu kişileri tespit ederek kontrol yaptıklarını belirtiyor. Geçici göz uygulaması hakkında bilgi veren Aktuğ, "Güven timleri olarak oluşturulan ekiplerden görevli arkadaşlarımızı özellikle araçların yoğun olarak geçtiği veya geçmeye mecbur olduğu kavşaklarda görevlendiriyoruz. Bu arkadaşlarımız, buralarda seyyar esnaflık yapıyor ve aynı zamanda şüpheli gördüğü plaka ve şahısları merkeze bildiriyor. Bu arkadaşların bildirdiği şüpheli şahıs ve plakalar kavşaktan uzakta bulunan resmi polislere bildiriliyor. Ve burada resmi polisler sadece belirtilen eşkal ve bildirilen plaka üzerinde çalışma yapıyor. Dolayısı ile herhangi bir olumsuzluk anında tüm vatandaşları tedirgin etmiyoruz."

POLİS SAYISI ARTIRILACAK

Turizm kenti Antalya'da halkın yoğun olduğu yerlerde yaklaşık 1 aydan beri 34 polis memuru görev yapıyor. Önümüzdeki günlerde bu sayının daha da arttırılması bekleniyor. Güven Timleri göreve başladıkları günden beri gelen bilgiler doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmalarda Antalya'da 14 ayrı işyerinden hırsızlık olayını bildirerek suçüstü yaptırdı. Bunun yanında 13 çalıntı motosikletin yakalanmasını sağladı. 4 ayrı evdeki hırsızlık olayını suçüstü yaptırdı. 9 ayrı otodan hırsızlık yapılırken suçüstü yaptıran Güven timlerinin çalışmaları neticesinde çok sayıda suçlu kişi yakalandı. Ayrıca yakalanan şahısların yanında 3 ruhsatsız tabanca ele geçirildi ve bununla birlikte 2 ayrı gasp olayını gerçekleştiren şahsılar ile 1 kapkaç olayını gerçekleştirip kayıplara karılan şahısların yakalanması sağlandı. Uyuşturucu madde bulunduran 10 kişi, değişik zamanlarda ayrı ayrı yaralama olaylarına karışan 7 kişiler suç aletleri ile birlikte yakalandı.

Güven timleri ve yıldırım timlerinin kurulmasından beri can ve mala karşı işlenen suçlarda 2006 yılında yüzde 20 azalma olduğu belirtilirken, 2006 yılına göre suç sonrası yakalamalarda yüzde 111 oranda artışın olduğu ifade edildi. Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2004 yılında 4 bin 487 olayda suçüstü yapılmış, 2005 yılında 5 bin 112, 2006 yılında 6 bin 584 olayda suçüstü yapıldı. 2007 yılının ilk 6 ayında ise 4 bin 119 olayda suçüstü yapılarak 2004 yılındaki suçüstü yapma rakamına ulaşılmış. Buradaki başarının güven ve yıldırım timlerinin kurulmasından sonra sağlandığı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber