Uzmanlardan ishal uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BİTLİS (İHA) - Bitlis'in Ahlat İlçe Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, yaz aylarında artan sıcaklıkların etkisiyle ishal vakalarında artış olduğunu söyledi.

Özellikle 1 ile 5 yaş arasında çocukları olan ailelere uyarılarda bulunan Dr. Mahya Sultan Tosun, ishalin ciddi ve zamanında tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirtti. Tosun, "İshal vakaları genellikle 1 ile 5 yaşları arasındaki çocuklarda daha sık görülmektedir. İshale bağlı ölümler büyük oranda, vücudun su kaybetmesinden kaynaklanmaktadır. İshalden korunmak için öncelikle el temizliğine dikkat edilmelidir. Hijyen, korunmada en önemli adımdır. Hem el hem de yiyeceklerin temizliğine dikkat edilmesi gerekir. İshal belirtileri görüldüğünde, en kısa zamanda doktora başvurulmalı ve önerilen tedaviye hemen başlanmalıdır.

Türkiye'de 1986 yılında uygulanmaya başlanılan ''İshalli Hastalıkların Kontrol Programı'' ile ishale bağlı çocuk ölümleri 2. sıradan 7. sıraya indi. En tehlikeli ve yaygın olarak 'Rotavirüs ishal' türü görülür. Rotavirüs, bebek ve küçük çocuklarda ölüme neden olabilen ciddi ishal etkenidir ve solunum yoluyla, oyuncaklarla, sandalye ve masa gibi eşyalarla geçebilir. Türkiye'de yapılan çalışmalarda, 5 yaş altı çocuklarda görülen ishallerin yüzde 15-40'ında rotavirüslerin sorumlu olduğunu tespit edilmiştir. Bebeklerde anne sütü ile beslenme, ishale yakalanma riskini azaltmaktadır. Sağlıksız koşullarda yaşama, iyi temizlenmemiş yiyeceklerle beslenme, kirli su ve kreş ortamı ishale neden olan durumların başında gelir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber