4 yıldır malûlen emekli olmaya uğraşıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 31 Temmuz 2007 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçirdiği beyin kanaması sonrası vücut fonksiyonlarının yüzde 90'ını kaybeden hastabakıcı Polat Bahtiyar, 4 yıldır malûlen emekli olmaya uğraşıyor. Bahtiyar'ın çalıştığı İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, çalışacak durumda olmadığı için işine son vererek, emekli olmasını istiyor.

Haseki Hastanesi, Bahtiyar'ın 'vücut fonksiyonlarındaki kayıp oranını yüzde 90 olarak rapor ediyor. Ancak, istenilen raporların her defasında eksik gönderildiğini gerekçe gösteren SSK, 'çalışma gücü kaybı üçte ikiyi bulmuyor' diyerek Bahtiyar'ı emekli etmiyor. Bahtiyar, malûliyet derecesinin tespiti için SSK'yı dava etti.

Polat Bahtiyar'ın 4 yıldır sürdürdüğü malûlen emeklilik savaşı 2003 yılında hastanede tuttuğu 16 saatlik nöbet sonrasında şiddetli baş ağrısı şikâyeti ile başlıyor. Hastaneye kaldırılan Bahtiyar'ın beyin kanaması geçirdiği anlaşılıyor. Bahtiyar, yaklaşık 10 ay gördüğü tedavi sonrasında işine dönmek istiyor; fakat sol kulağında işitme, sol gözünde görme kaybı, kısmî felç, bacaklarda güç kaybı ve uzun mesafe yürüyememe, hafıza kaybı ve psikolojik sorunları nedeniyle sıkıntılar yaşıyor. Çalıştığı İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, Polat Bahtiyar'ı, çalışamayacak durumda olması nedeniyle kanuni hakkı çerçevesinde işten çıkarıyor. Bahtiyar, emeklilik için SSK'ya başvuruyor; fakat yüzde 90 fonksiyon kaybı raporu almasına rağmen emekli edilmiyor. SSK, malûlen emeklilik için gereken 3/2'lik özür oranı oluşmadığı gerekçesiyle Bahtiyar'ın emeklilik talebini reddediyor. Bahtiyar, Yüksek Sağlık Kurulu'na (YSK) başvurarak itiraz ediyor. Ancak, 2004 yılında başvurduğu YSK'dan şu ana kadar bir karar çıkmadı. Polat Bahtiyar, her defasında farklı hastaneden aldığı raporlarla iş göremezliğini kanıtlamaya çalışıyor. Haseki Hastanesi'nden aldığı rapora göre çalışma gücü kaybı oranı yüzde 90, Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne göre ise yüzde 87. 2004 yılından bu yana herhangi bir geliri olmadığını söyleyen Bahtiyar'ın biri özürlü 4 çocuğu var. Bahtiyar, "Bir ekmeğe muhtaç hale geldik. Komşular yardım etmese perişanız." diyor. Malûliyet derecesinin tespiti talebiyle SSK'ya dava açan Bahtiyar, son olarak 22 Haziran 2007 tarihinde Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden aldığı raporun bir sonuç vermesini ümit ediyor. Sosyal Güvenlik Kurulu Sağlık Sigortası Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Ziya Odabaş, "Kişiden istenilen rapor her defasında eksik olarak gönderilmiş. Bu nedenle Yüksek Sağlık Kurulu'nun karar verme süresi uzamış olabilir."açıklamasında bulunuyor.

'İstismar ediliyor'

Sosyal güvenlik uzmanı Ziya Perver ise malulen emekliliğin birtakım insanlar tarafından suiistimal edildiğini, bu nedenle SSK'nın daha temkinli yaklaştığını anlatıyor. Perver, "Malûlen emeklilik için başvuran milyonlarca insan var. Bu sayı hiç normal değil. SSK da suiistimalleri önlemek için kılı kırk yarıyor. Fakat bu, bir insanın emekliliğinin 4 yıl belirsizlikte kalmasının haklı gerekçesi olamaz." diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber