İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kaymakam adaylığı sınav yönetmeliğinde yapılan değişiklikler

İçişleri Bakanlığı, 29 Haziran 2019 tarihi itibariyle kaymakam adaylığı sınav yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Sınav yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, Bakanlığın kısa bir süre içinde yeni ilan yayımlanacağını göstermektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Haziran 2019 20:28, Son Güncelleme : 30 Haziran 2019 20:30
Kaymakam adaylığı sınav yönetmeliğinde yapılan değişiklikler

İçişleri Bakanlığı, 29 Haziran 2019 tarihi itibariyle kaymakam adaylığı sınav yönetmeliğinde değişiklik yaptı.

Yapılan değişiklerin önemli bir kısmı teknik düzeyde değişikliklerdir. Örneğin, encümen ibaresi çıkarılmış "Değerlendirme Komisyonu" ifadesi konulmuştur. Yine Değerlendirme Komisyonu ve Sınav hazırlık komisyonunun kimlerden oluşacağı belirlenmiştir. Tez değerlendirme komisyonu üyeleri değiştirilmiştir.

Yönetmelikteki en önemli değişiklik ise kaymakam adaylığı sınavına girecek bölümlere ilişkindir.

1 sayılı CBK'nın 274/A maddesi hükmü şu şekildedir:

Kaymakam adaylarının 9/6/1930 tarihli ve 1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanununda belirtilen şartlar yanında, yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmaları veya üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmaları gerekir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından yönetmelikle düzenlenir.

Yönetmeliğin ile getirilen yeni hüküm ,seşu şekildedir:

"(4) Kaymakam aday adaylarının, yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmaları veya üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmaları gerekir. Yukarıda belirtilen bölümlerden mezun olmayan kaymakam aday adayları; mezun oldukları bölümlerin müfredatının bahse konu bölümlerin müfredatının yüzde seksenine sahip olduğuna ilişkin Yükseköğretim Kurulundan alacakları eşdeğerlik belgesini, lisansüstü eğitim yapan kaymakam aday adayları ise noter onaylı diploma suretlerini ya da mezun olduklarını gösterir resmi belgeleri mülakat sınavı için evrak teslimi esnasında diğer evraklarla birlikte İçişleri Bakanlığına ibraz etmek zorundadırlar.

DEĞERLENDİRME

Kaymakam adaylı sınavına girecek bölüm mezunları 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 274/A maddesinde düzenlenmişti. Bu düzenlemeye yukarıuda yer verilmiştir. Yönetmelikle, CBK'da yer alan düzenlemeye ek olarak, sayılmayan bölüm mezunu olup da mezun oldukları bölümlerin müfredatının bahse konu bölümlerin müfredatının %80'ine sahip olduğuna ilişkin Yükseköğretim Kurulundan eşdeğerlik belgesi alanların da sınava başvurma hakkı tanınmıştır. İçişleri Bakanlığı bu yaptığı düzenlemeyle YÖK'e yöneli bir iş yükü eklemiştir. Zira bir bölümün 274/A'da sayılan bölüm dersleriyle %80 oranında benzeşip benzeşmediğini belirlemek gerekecektir.

Diğer taraftan, yönetmelikle, lisansüstü eğitim yapan kaymakam aday adaylarının ise noter onaylı diploma suretlerini ya da mezun olduklarını gösterir resmi belgeleri mülakat sınavı için evrak teslimi esnasında diğer evraklarla birlikte İçişleri Bakanlığına ibraz etmek zorunluluğu getirilmiştir.

Yönetmelik değişikliğinin ta metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber