Sıcaklarda burun kanamalarına dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2007 18:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SICAKLARDA BURUN KANAMALARINA DİKKAT

- ÖZEL AKADEMİ KULAK BURUN BOĞAZ DAL MERKEZİ DOKTORU HÜSEYİN DEMİR:

- "BURNUNUZ KANARKEN ASLA GERİYE DOĞRU YATMAYIN"

(FOTOĞRAFLI)

ADNAN ŞİMŞEK

DİYARBAKIR (İHA) - Özel Akademi Kulak Burun Boğaz (KBB) Doktoru Hüseyin Demir, yaz aylarında sık görülen burun kanamasının yanlış müdahalelerle durdurulmaya çalışılmasının kimi zaman insan hayatını tehlikeye atan üzücü sonuçlara sebep olabileceğini söyledi.

Burun kanaması başlarken asla geriye doğru yatılmaması gerektiğini belirten Dr. Hüseyin Demir, özellikle yaz aylarında burun kanamalarının artış gösterdiğini ifade etti. KBB Doktoru Demir, toplumda burun kanamalarını durdurmak için yaygın olarak başvurulan 'sırtüstü yatma' işleminin kanın akciğere ve mideye kaçarak zehirlenmelere ve boğulmalara sebep olabileceği uyarısında bulundu. Burun kanamasının sebeplerinden birinin de sıcak havalarla birlikte damarların incelmesi olduğunu belirten Dr. Demir, "Hava

sıcaklığının artmasıyla genleşen kılcal damarlarda kanamaya eğilim artar. Ayrıca nemi azaltarak ortamın kurumasına sebep olan klimalar ve sigara da kanamaları provoke eden faktörlerdir. Bununla birlikte basit bir burun karıştırması, burun operasyonları, yabancı cisimler, enfeksiyon, alerjik nezle, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, hipertansiyon, kan pıhtılaşma bozuklukları, burun kemiği eğrilikleri ve nadir de olsa tümör nedenleri sıralanabilir" dedi.

Her yaş grubunda görülebilen burun kanamasının özellikle genç erişkinlerde sık tekrarlanması durumunda, derhal en yakın sağlık merkezine başvurulması gerektiğini belirten Dr. Demir, "Burun kanaması olduğunda öncelikle burnun içindeki pıhtılar suyla hafif sümkürerek temizlenmeli. Kanamayı durdurmak için oturun veya başınız kalp seviyesinden yukarıda olacak şekilde uzanın. Asla geriye doğru yatmayın. Burnunuzun ucunu başparmak ve işaret parmağınızla mandal sıkar gibi sıkın. 5 dakika bekleyin. Pamuktan

küçük rulo yaparak eğer varsa burun dekonjestan damlasıyla ıslatarak burun uç kısmına yerleştirin ve birkaç dakika daha sıkmaya devam edin" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber