Konda, 23 Haziran seçim analiz raporunu yayımladı

KONDA, "23 Haziran 2019 Sandık Analizi ve Seçmen Profilleri" raporunu açıkladı. Açıklanan rapora göre MHP seçmeninin 3'te 1'i, HDP'nin yüzde 90'ı ve kendi adayı olan Saadet Partisi, Millet ittifakı adayı Ekrem İmamoğlu'nu desteklemiş.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Temmuz 2019 15:04, Son Güncelleme : 03 Temmuz 2019 16:19
Konda, 23 Haziran seçim analiz raporunu yayımladı

23 Haziran'da tekrarlanan ve CHP adayı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği İstanbul seçimlerinin ardından araştırma şirketi KONDA, "23 Haziran 2019 Sandık Analizi ve Seçmen Profilleri" raporunu açıkladı.

KONDA, seçim öncesi İmamoğlu'nun yüzde 54, Yıldırım'ın ise yüzde 45 oy alacağını tahmin etmişti.

Bu çalışmada 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri ile 31 Mart ve 23 Haziran 2019 Yerel Seçimleri'ne ait sonuçların sayısal analizini sunan KONDA, raporun odak noktasına İstanbul'daki oy geçişleri ve parti tabanlarının seçim katılımını aldı.

Raporda yer alan veriler özetle şöyle:

MHP seçmeninin sadece üçte biri Yıldırım'a oy verdi

* 2019 Mart seçimlerinde MHP'li seçmenlerin yarısından azı Binali Yıldırım'a oy vermişti.

* Haziran ayında bu destek daha da zayıfladı ve MHP seçmenlerinin sadece üçte biri Binali Yıldırım'a oy verdi.

* MHP seçmenlerinin çoğunluğu ikinci seçimde Ekrem İmamoğlu lehine oy kullandı.

* 31 Mart öncesinde yapılan saha çalışmasıyla 23 Haziran öncesi yapılan çalışmayı karşılaştırdığımızda MHP'lilerden İmamoğlu'na giden oyların oranının yüzde 11'den yüzde 28'e çıktığını görüyoruz.

AK Parti seçmeninin %3,5'u İmamoğlu'na oy verdi

* Oy geçişi modeline göre, AK Parti'ye oy veren seçmenlerin %3,5'u Haziran'da İmamoğlu'na oy verdi.

* İstanbul Mart seçimlerinde oy kullanmayıp Haziran'da sandığa giden tüm seçmenlerin İmamoğlu'na oy verdiğini ve Yıldırım dışındaki adayların kaybettiği tüm oyların da yine İmamoğlu lehine kullanıldığını varsaysak bile, İmamoğlu'nun oylarındaki artışı Yıldırım'dan oy geçişi olmadan açıklamak mümkün değil.

SP seçmeni İmamoğlu'nu destekledi

* Mart seçimlerinde ağırlıklı olarak kendi adaylarını destekleyen Saadet Partisi seçmenleri Haziran seçimlerinde İmamoğlu lehine oy kullandı.

HDP seçmeninden İmamoğlu'na %90 destek

* HDP seçmenleri arasında İmamoğlu'nu destekleme kararı ortaya çıkmadan önce sadece yüzde 53'ü İmamoğlu'nu desteklerken, bu oran bir sonraki araştırmada yüzde 90 mertebesine çıkmış durumda.

Gençlerin İmamoğlu'na desteği %58

* İmamoğlu'nun oyu gençler arasında yüzde 37'den yüzde 58'e çıkıyor.

* Diğer yandan Binali Yıldırım'ın sene başında tüm kümelerde eşit oranda tercih edilirken sadece 49 yaş ve üzeri grubunda aynı oranı koruyabildiğini tespit ediyoruz.

* Buna karşılık Yıldırım'a destek 18- 32 yaş grubu gençler arasında oyu yüzde 36'dan yüzde 30'a inmiş.

Yıldırım "Dindar muhafazakarlar arasında oyunu artırdı"

* İlk olarak kişilerin kendilerini tarif ettikleri hayat tarzı kümelerine baktığımızda Yıldırım'ın en güçlü olduğu "Dindar muhafazakarlar"da oyunu son aşamada biraz artırdığını söyleyebiliriz.

* Ancak, Ak Parti'nin, dolayısıyla Yıldırım'ın güçlü olduğu Dindar Muhafazakarlar arasında bile İmamoğlu'nun oylarını arttırdığını görmek mümkün.

* Yıldırım seçmenleri içinde yüzde 10'un üstünde kendine Modern diyen, İmamoğlu seçmenlerinin içinde de yüzde 10 mertebesinde Dindar Muhafazakar diyen bulunuyor.

Twitter kullanıcılarının %65'i İmamoğlu'nu destekledi

* Twitter kullanıcıları en fazla İmamoğlu destekçisi olan kümelerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

* Ocak ayında yüzde 53'ü İmamoğlu'na oy vereceğini belirten Twitter kullanıcılarının Millet İttifakı adayına desteği 23 Haziran öncesi yüzde 65'e kadar çıkmış.

Facebook'ta paralel dağılım, Instagram'da İmamoğlu

* Genel tercihle en paralel dağılıma sahip küme ise Facebook kullanıcıları. Yaş ortalaması daha genç olan Instagram kullanıcıları arasında da -Twitter kadar olmasa da- bir İmamoğlu ağırlığı görmek mümkün.

Raporun tamamı için TIKLAYINIZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber