İstanbul'da Melen suyu için son 79 gün

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'un su sıkıntısı gidermek amacıyla Melen Çayı'ndan su getirme çalışmaları 79 gün sonra tamamlanacak ve 20 Ekim 2007'de İstanbullular Melen suyunu kullanmaya başlayacak.

Devlet Su İşleri'nden (DSİ) alınan bilgiye göre, kurum, İstanbul'un artan nüfus projektörlerini dikkate alarak doğacak su ihtiyacını karşılamak amacıyla 1997 yılında ''Büyük Melen Projesi''ni hazırladı.

Üç aşamadan oluşan projenin 1. aşamasının inşaat çalışmaları 2001'de başladı. Toplam 180 kilometrelik boru hattı, ''Cumhuriyet Arıtma Tesisi'' ve ''Boğaziçi Tüneli'' inşaatını da içeren 1. aşama ile Melen Çayı'ndan İstanbul'a yılda 268 milyon metre küp su taşınması hedefleniyor.

Ancak DSİ, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranının yüzde 28'lere düşmesi ve kentin su sıkıntısıyla karşı karşıya kalması üzerine, bu sorunu aşmak için Melen projesinin 1. aşamasının bitmesini beklemeden Ağva ile Yeşilçay arasındaki 105 kilometrelik boru hattından Ağva ile Yeşilçay arasında kalan 30 kilometrelik boru hattını tamamlayarak Melen Çayı'nı Yeşilçay isale hattına bağlayacak. Daha sonra bu hattan Ömerli Barajı'na akıtılacak su, İSKİ tarafından İstanbul Boğazı'na yapılacak yeni bir isale hattı ile Avrupa yakasına aktarılacak.

DSİ, bu çalışmayı 80 günde tamamlayarak 20 Ekim'de İstanbul'a Melen suyunu verecek.Projenin ikinci ve üçüncü aşaması ile Melen Barajı'nın yapımı da

tamamlandığında, İstanbul'a yılda 1 milyar 180 milyon metre küp su gelecek. Ancak bu aşamalar DSİ'nin yatırım programında henüz yer almıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber