Yunanistan'da, Çipras kaybetti

Yunanistan'da erken seçim sonuçlarına göre, Yeni Demokrasi partisi lideri Kyriakos Miçotakis tek başına iktidar olmaya hak kazandı. Rakibi Çipras'a 11,5 puan fark atan Kyriakos Miçotakis'in seçim başarısı Avrupa'da yankı buldu. Yeni lider Miçotakis'in babası Konstantinos Miçotakis ülkede başbakanlık yapan siyasetçilerden biriydi. 1967 yılında gerçekleştirilen askeri darbe sonrası tutuklanmış ancak dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'in yardımı ile Türkiye'ye kaçmıştı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Temmuz 2019 06:40, Son Güncelleme : 08 Temmuz 2019 08:14
Yunanistan'da, Çipras kaybetti

Yunanistan'da Çipras dönemi bitiyor, ikinci kuşak Miçotakis dönemi başlıyor. Erken genel seçimin galibi, Muhafazakar Kiriakos Miçotakis'in ana muhalefet partisi "Yeni Demokrasi" oldu. Miçotakis tek başına hükümet kurma çoğunluğunu da elde etti. Devir teslim töreni bugün gerçekleşecek. Seçimde iktidarı kaybeden SYRIZA lideri Aleksis Çipras, "Halkın iradesini saygı göstereceğiz" açıklamasını yaptı.

Yunanistan'da erken genel seçim sonucunda merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi (ND), tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde etti. Böylece dört buçuk yıl sonra muhafazakarlara yeniden iktidar yolu açılmış oldu

Yunanistan İçişleri Bakanlığının verilerine göre, katılım oranı yüzde 57,2 olarak gerçekleşti.

Kiriakos Miçotakis liderliğindeki ND, oyların yüzde 39,6'sını alarak birinci parti oldu. ND, 300 sandalyeli mecliste 158 milletvekili çıkararak tek başına iktidara geliyor.

Aleksis Çipras liderliğinde iktidarda bulunan sol SYRIZA ise oyların yüzde 31,6'sını aldı. Ana muhalefete düşen SYRIZA'nın milletvekili sayısı 86 olarak gerçekleşti.

PASOK'un omurgasını oluşturduğu Değişim Hareketi (KINAL) ise yüzde 8 oranıyla 22 sandalye kazanarak üçüncü parti oldu. KINAL'ı oyların yüzde 5,3'ünü kazanan ve 15 milletvekili çıkaran Yunanistan Komünist Partisi (KKE) takip etti.

MİÇOTAKİS'TEN ZAFER KONUŞMASI

Yunanistan'da erken genel seçimlerin sonucunda iktidara gelen Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Kiriakos Miçotakis, "Yunan halkı konuştu. Kararı kesin. Yunan halkı, büyüme, istihdam, güvenlik ve hakettiği şekilde ülkesinin yeniden inşasını istiyor." dedi.

Başkent Atina'daki ND genel merkez binası önünde coşkulu kalabalığa seslenen Miçotakis, zafer konuşması yaptı.

Miçotakis, yeni hükümetin çok çalışacağını vurgulayarak "Daha az vergi, bolca yatırım, kalkınma ve etkin devlet sözünü verdim. Şeffaflık, hesap verme ve liyakat ülkeye geri gelecek. Sizden zaman istemiyorum çünkü kaybedecek zamanımız yok." diye konuştu.

Milli sorumluluk ve zorlukların farkında olarak iktidarı devralacağını belirten Miçotakis, "Yunan halkı konuştu. Kararı kesin. Yunan halkı, büyüme, istihdam, güvenlik ve hakettiği şekilde ülkesinin yeniden inşaasını istiyor." ifadesini kullandı.

Miçotakis, birlik içerisinde yapmaları gereken çok iş olduğuna işaret ederek, kendilerini desteklemeyen vatandaşları da ikna etmek için sıkı şekilde çalışacağını söyledi.

Babasını darbecilerin ellerinden Türkiye kurtardı

Miçotakis'in babası Konstandinos Miçotakis de ülkede başbakanlık yapan siyasetçilerden biriydi.

1967 darbesi sonrası, dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil yardımıyla Türkiye'ye kaçan Konstandinos Miçotakis 7 yıl boyunca sürgünde yaşamıştı.

FETÖ'cü darbeciler Yunanistan'ı yuva edindi

Türkiye'deki soruşturmalardan kaçan FETÖ'cülerin, Almanya'dan sonraki ikinci tercihi, Yunanistan olmuştu. 1 yılda 4 bin FETÖ'cü Yunanistan'a iltica başvurusu yaptı. Bu sayıyı örgüt üyelerine yardım kampanyası başlatan "Embrace Relief Vakfı" deşifre etmişti.

Çipras darbecilere karşı hiçbir adım atmadı

Çipras hükümetinin, FETÖ'cü darbecilere karşı hiçbir adım atmaması Türkiye'de tepkiyle karşılanmıştı.

Yunanistan'ın yeni lideri Kyriakos Miçotakis'in babasını Türkiye'nin darbecilerin elinden kurtarması, yeni dönemde 'FETÖ'cüler için adım atar mı?' sorusunu da beraberinde getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber