İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Açık arazide çalışan her teknik personel, ek özel hizmet tazminatı alır mı?

Valilik oluru ile iş ekipmanları periyodik kontrol uzmanı olarak görevlendirilen bir elektrik teknisyeni, ek özel hizmet tazminatı alabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Temmuz 2019 00:05, Son Güncelleme : 09 Temmuz 2019 12:01
Açık arazide çalışan her teknik personel, ek özel hizmet tazminatı alır mı?

SORU: İl Milli eğitim müdürlüğünde elektrik teknikeri olarak çalışmaktayım .Valilik oluru ile iş ekipmanları periyodik kontrol uzmanı olarak görevlendirildim. Okulların elektrik tesisatı ile paratoner tesisatını bize verilen formlara göre cihazlarla uygunluk testlerini yapıyoruz. Paratoner tesisatının testi için okul bahçesinde ölçüm yapıyoruz dolayısıyla açıkta arazide çalışıyoruz bu nedenle 3 ayda bir ödenen ek özel hizmet tazminatından yararlanabilir miyim?

KANUNDA YER ALAN HÜKÜM

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Zam ve Tazminatlar" başlıklı 152 inci maddesinin II. Tazminatlar kısmının A. Özel Hizmet Tazminatı bölümünün (c) bendinde şu hüküm yer almaktadır:

"...Teknik Hizmetler Sınıfına dahil kadrolarda bulunan personelden açık çalışma mahallerinde fiilen çalışanlara, bulundukları kadrolar esas alınmak suretiyle, çalışılan her gün için belirlenecek oranlarda ve üçer aylık dönemler itibarıyla toplamı 60 puanı aşmayacak şekilde, dönem sonlarında ödenmek üzere ek özel hizmet tazminatı verilebilir."

KARARDA YER ALAN HÜKÜM

Ayrıca, arazi tazminatı ödemeleri için 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının Özel Hizmet Tazminatını düzenleyen II sayılı Cetvelin E- Teknik Hizmetler bölümünün 6 maddesinde ise şu hüküm yer almaktadır:

"Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunan personelden; büro, atölye, ısı santralı, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışanlara (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil), çalışılan her gün için aşağıda gösterilen oranlarda ayrıca özel hizmet tazminatı ödenir. Faal durumdaki hizmet binalarının tadilat, bakım ve onarımı işleri açık çalışma mahalli kapsamında değerlendirilmez.

a) 1/a, b ve c sıralarında sayılanlara .............. : 3,0
b) 1/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara ..........: 2,0
c) 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara ................: 1,2

Bu ek özel hizmet tazminatının ödenmesinde ilgililerin kadroları esas alınır. Tazminatın kimlere ödeneceği; iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak, üçer aylık dönemler itibarıyla ilgili birim amirlerince belirlenir. Ödemeler görevin filen yerine getirilmesinden sonra üçer aylık dönem sonlarında yapılır.

Ancak, bu şekilde ödenecek ek özel hizmet tazminat toplamı üçer aylık dönemler itibarıyla,

a) 1/a, b ve c sıralarında sayılanlara ............... : 60
b) 1/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara ...........: 40
c) 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara .................: 24
oranlarını aşamaz."

DEĞERLENDİRME

Söz konusu mevzuat düzenlemelerine göre; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 maddesinde arazi tazminatının üst sınırı belirtmiş (60 puan) ayrıca, "ek özel hizmet tazminatı verilebilir" hükmü ve yan ödeme kararnamesinde ise "Tazminatın kimlere ödeneceği; iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak, üçer aylık dönemler itibarıyla ilgili birim amirlerince belirlenir." düzenlemesi ile birim amirine (İl Milli Eğitim Müdürü) bu tazminatın ödenmesi konusunda yetki vermiştir.

Ayrıca, düzenlemede yer alan "Faal durumdaki hizmet binalarının tadilat, bakım ve onarımı işleri açık çalışma mahalli kapsamında değerlendirilmez." hükmü gereğince yapmış olduğunuz iş için alınan Onayın tadilat, bakım ve onarımı işleri olarak alındı ise bu ödemeden faydalanamayacağınızı, alınan Onayda bu yönde bir hüküm yok ise faydalanabileceğinizi düşünmekteyiz.

Memurlar.net'in notu: Maaşlara dair sorularınız için [email protected] adresine soru sorabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber