Cezaevlerinin nüfusu 80 bini aştı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Ağustos 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Suç oranlarındaki artış ve Ceza İnfaz Kanunu'nda yapılan değişiklik cezaevi nüfusunda büyük artışa neden oldu. Cezaevlerinde yatan hükümlü ve tutuklu sayısı 82 bini aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaştı.

12 Eylül darbesinden sonra cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklu sayısı 80 bine yaklaşmıştı. Sadece 2007 yılının ilk 7 ayında suç şüphesiyle tutuklanarak ya da mahkumiyet kararının kesinleşmesi sebebiyle hapse girenlerin sayısı 13 bini buldu. Suç işleme oranlarındaki artışa paralel olarak cezaevlerinin kapasitesinin yetmeyeceğini gören Adalet Bakanlığı, 70 bin olan kapasiteyi yeni cezaevleri yaparak 90 bine çıkardı. Bakanlık yetkilileri, suç oranlarındaki artışın bu şekilde sürmesi halinde yeni cezaevi yapmanın da çözüm olmayacağına dikkat çekiyor.

2000 yılında çıkarılan Şartla Salıverme Yasası ile 2003 yılında kabul edilen Pişmanlık Kanunu'ndan yararlananlar ve son olarak 2005'te yürürlüğe giren yeni TCK'nın bazı suçlara getirdiği indirimin ardından toplam 50 bini aşkın tutuklu ve hükümlü tahliye oldu. Bunların dışında çok sayıda mahkum da aldıkları cezayı tamamlayarak hapisten çıktı. Bu tahliyelerin ardından büyük ölçüde boşalan cezaevleri, kısa bir süre içinde yeniden doldu. Önümüzdeki yıllarda cezaevlerinin ciddi kapasite sorunuyla karşı karşıya kalacağı ve zorunlu olarak af ya da şartla salıverme gibi çözüm önerilerinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Ayrıca kapkaç, gasp gibi olaylarda sanıkların tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması, polisin ve kamuoyunun tepkisine yol açtığı için hakimlerin daha çok tutuklama kararı vermesinin de bu durumda etkili olduğu ifade ediliyor. 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza İnfaz Kanunu'yla cezaların ağırlaştırılması ve infaz sürelerinin yarı oranında artırılması nedeniyle mahkumlar daha uzun süre hapiste kalmaya başladı. Yeni TCK'nın cezaları ağırlaştıran hükümleri 1 Haziran 2005 tarihinden sonra işlenen suçlarda uygulandığı için bu kapsama giren davaların yeni yeni sonuçlanmaya başladığı ve bundan sonra cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısının çok daha hızlı artacağı belirtiliyor. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre; Türkiye genelindeki 387 ceza infaz kurumunda 1 Ağustos 2007 itibarıyla toplam 82 bin 742 tutuklu ve hükümlü bulunuyor.

Büyük cezaevlerini yeniden yapılandıran Adalet Bakanlığı, son 6 ay içinde Türkiye'nin farklı il ve ilçelerindeki 39 ceza ve tutukevini kapattı. Bakanlık, küçük kapasiteli ceza ve tevkifevlerinin, masrafları azaltmak, standartları düşük cezaevlerinin de mahkumların daha iyi şartlardaki cezaevlerinde barınmalarını sağlamak amacıyla kapatıldığını bildirdi. Bu doğrultuda Ulucanlar, Bayrampaşa, Buca gibi meşhur cezaevleri kapatıldı.

CEZAEVLERİ DOLDU

Tutuklu 50.907

Hükümlü 31.835

Erkek 76.995

Kadın 2.963

Çocuk 2.784

Toplam 82.742

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber