Melen suyu 20 Ekim'de geliyor , İstanbul 2040 yılına hazır

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 04 Ağustos 2007 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Melen Projesi, İstanbul'un 2040'ta 20 milyonluk nüfusunun su ihtiyacını karşılamak için planlandı.

Melen Projesi, İstanbul'un 2040'ta 20 milyonluk nüfusunun su ihtiyacını karşılamak için planlandı. Ancak su sıkıntısı başlayınca by-pass hattıyla suyun Ömerli Barajı'na 20 Ekim'de ulaşması sağlanacak

YIl 2040, İstanbul'da nüfus 20 milyon ve İstanbul'un yıllık su ihtiyacı 1 milyar 200 milyon metreküp. Melen Projesi işte bu projeksiyon ile 1997 yılında hazırlanmaya başlandı.

Projeye göre Melen Çayı'ndan getirilecek su, Ağva'dan itibaren Yeşil Vadi'den geçirilip ?Cumhuriyet Arıtma Tesisi?ne aktarılarak burada arıtılacak. Daha sonra bu suyu Avrupa yakasına aktarmak amacıyla İstanbul Boğazı'nın 60-65 metre altından tabana tünel kazılarak boru döşenecek.

Beykoz Ortaçeşme'den başlayacak ve Sarıyer'de Ayazağa'ya ulaşacak 5,5 kilometre uzunluğundaki boru hattından geçecek su, İSKİ'nin Kağıthane'deki arıtma tesislerine ulaşacak ve buradan da dağıtımı yapılacak.

Ancak su sıkıntısı had safhaya ulaşınca projede bazı oynamalar yapıldı. DSİ, Karadeniz kıyısından İstanbul'a ulaşacak boru hattına by-pass yaparak İSKİ'nin işlettiği Şile, Ağva'daki Yeşilçay Regülatörü'ne bağlantı yapılmasına karar verdi. Çünkü Yeşilçay Regülatörü'nden Ömerli Barajı'na bağlantı bulunuyor. Bu yolla Melen Projesi'nin ilk etapta Ömerli'ye su basacak konuma gelmesi amaçlandı. Bu işlem 20 Ekim'de tamamlanacak. Melen'in asıl rotası yani Kağıthane'de sonuçlanacak inşaatına ise devam edilecek.

Melen Projesi tamamlandığında İstanbul'a yılda 1 milyar 200 milyon metreküp su sağlayacak. Ancak şimdi yapılacak by-pass ile İstanbul'a yıllık 220 milyon metreküp su basılabilecek.

Çünkü Melen'in Karadeniz'e döküldüğü noktaya baraj yapılmadığı için Melen'in su tutma imkanı bulunmuyor. Sadece var olan su İstanbul'a verilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber