Aşırı sıcaklar ve sulama Ladik Gölü'nü kuruttu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2007 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel ısınma nedeniyle yaşanan aşırı sıcaklıklar, barajları kuruttuğu gibi gölleri de yok ediyor. İstanbul ve Ankara'daki Elmalı, Ömerli ve Alibeyköy barajlarının kuruması sonucu susuz günler başlarken, benzer bir olay da Samsun'da yaşanıyor.

Samsun'a 90 kilometre uzaklığında bulunan, kuş cenneti olma yolunda hızla ilerleyen ve ilin önemli turistik yerlerinden biri olan Ladik Gölü, hızla kuruyor. 8 kilometre uzunluğa sahip bin 300 hektarlık gölde, aşırı sıcaklardan ve DSİ'nin gölü sulama amaçlı kullanmasından dolayı yüzde 50'ye varan çekilme meydana geldi. Su yüksekliği 6 metreden 1.5 metreye düştü, sulak alan ise 700 hektara geriledi. Suların çekilmesi sonucu canlı balık havuzları ve balıkçılıkla geçinenlerin kayıkları karaya oturdu. Kuruyan göl alanında derin çatlaklar meydana gelirken, 70 kuş türünün konaklayıp kuş cenneti olma yolunda önemli mesafeler kateden Ladik Gölü'nde kuşlar artık uçmak yerine yürür hale geldi.

Serinlemek amacıyla göle girenleri uyarmak için konulan yasak tabelası önemini yitirirken, inekler ve koyunlar otlatılıyor. İnsanlar, gölün içinden karşıdan karşıya ya yürüyerek ya da arabasıyla geçiyor. 11 köyün aktif geçim kaynağı olan balıkçılığın geliştirilmesi amacıyla iki yıl önce başlatılan AB Hibe Programı destekli "Ladik Gölü Havzası'ndaki Köylere Balıkçılık Potansiyelinin Uygulamalı Eğitim ve Mali Destek Yoluyla Sürekli İstihdama Dönüştürme ve Turna Balığı Yavru Yetiştiriciliği" Projesi de suyun çekilmesiyle birlikte suya düşmüş oldu.

Küresel ısınma ve DSİ, Ladik Gölü'nü hızla kuruturken, Ladikliler, gerekli önlemlerin alınmaması halinde göl yükselliğinin 50 santimetreye kadar düşeceğinden endişe ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber