Engelliler de kamyon kullanabilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Ağustos 2007 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, engelli şoförlere yeni bir iş imkanı oluşturabilecek uygulamayı başlattı. Özel tertibat ile otomobil ve motosiklet kullanabilen engelli vatandaşlar, 'H' sınıfı ehliyetleri ile eşya taşımaya mahsus kamyon kullanabilecekler.

İçişleri Bakanlığı'nın düzenlemesi, trafik tescil şubelerinin 'H' sınıfı ehliyeti bulunan engellilerin satın aldıkları kamyonetlerin tescil işlemlerinin yapılıp yapılmayacağı yönündeki tereddütleri üzerine yapıldı. Hukuk müşavirliğinin olumlu görüşü üzerine İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Tekmen imzası ile genelge hazırlandı. 81 il valiliğinin yanı sıra Özürlüler İdaresi Başkanlığı'na gönderilen genelge ile uygulama başladı. Genelgede 'H' sınıfı sürücü belgesi bulunan engellilerin özel tertibatlı motosiklet ve otomobiller dışında kullanabileceği araçlar sıralandı. Buna göre azami yük kapasitesi 4 bin 700 kilogramı geçmeyen kapalı kasa, sürücü sırasında başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan motor silindir hacmi 2 bin 800 santimetreküpü aşmayan araçları engelliler kullanabilecek. Ancak engelliler bu araçlardan sadece eşya taşımaya mahsus kamyon ve kamyonetleri kullanabilecek.

'H' sınıfı sürücü belgesi ile özel tertibatlı olarak imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçlar kullanılabiliyor. Genelge ile bu araçlara kamyon ve kamyonetler de dahil edildi. İçişleri Bakanlığı kaynakları, engellilerin trafikte son derece dikkatli araç kullandığına işaret ediyor. Kaza oranının engellilerde oldukça düşük olduğuna vurgu yapan kaynaklar, engellilerin kamyon kullanmasında bu nedenle herhangi bir sakınca bulunmadığını ifade ediyor.

İçişleri kaynakları, engelliler için yapılan düzenlemenin, Anayasa'da yer alan 'Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar', 'Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirler alır' hükümleri kapsamında yapıldığını belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber