Konut almanın tam zamanı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 05 Ağustos 2007 07:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut almak isteyen vatandaşlar, projelerin tanıtıldığı ofislerde maketler üzerinden karar veriyor.

Konutta belirsizliğin geride kaldığını söyleyen uzmanlar, ayın ikinci yarısında talebin başlayacağını, bunun da konut fiyatlarını artıracağı uyarısını yapıyor

Geçen yılki dalgalanmayla faizlerin yükselmesi sonucu kabuğuna çekilen ve geleceğini tek parti iktidarına bağlayan gayrimenkul sektörü, 22 Temmuz'da derin bir nefes aldı. Sektör, seçimlerden tek parti iktidarının çıkması sonucu ortadan kalkan belirsizliğin yerini hareketlenmeye bırakmasını bekliyor.

Ekonomik politikaların ve istikrarın süreceği tahminiyle piyasalarda ertelenen talebin, ağustos ayından itibaren artacağı ve konut fiyatlarının da yükseleceği söyleniyor. Konut kredisi faizleri küçük inişler gösterse de halen yüksek. Bazı bankalar konut faizlerinde çok fazla düşme beklemediklerini açıklamasına rağmen, emlak uzmanları, faizlerin yüzde 1'leri göreceğini ve bunun da konut sektöründe satış patlaması yaratacağını belirtiyor. Faizlerin yüzde 1'e inmesinin talep artışıyla birlikte fiyatları da yükselteceğini ifade eden uzmanlar, fiyatların makul seviyelerde, hatta düşük olduğu bu dönemin ev almak için uygun olduğuna dikkat çekiyor.

'Fiyatlar artmıyordu'

Kredi faizlerinin istenilen seviyede olmadığını söyleyen RE/MAX İş Geliştirme Müdürü Ebru Karahan, "Türkiye'de konut açığının fazla olması nedeniyle en ufak ekonomik değişimlerde fiyat etkileniyor. Gayrimenkul fiyatları uzun vadede yükselişini sürdürecek. Seçim ve geçen yıl yaşanan dalgalanma nedeniyle piyasa durgundu. Fiyatlar da artmıyordu.

Ama belirsizlik kalktı. Şimdi gayrimenkulde hareketli günler bekliyoruz. Bu hareket fiyatı da artıracaktır. Ev almak için şu an doğru zaman" dedi. Seçimden tek parti çıkmasının sektörü pozitif yönde etkileyeceğini kaydeden TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, "Faizler yüzde 1'in altına düştüğünde piyasa hareketlenecektir. Önümüzde cumhurbaşkanı seçimleri, ramazan rehaveti var. Yaz sıcaklarını da düşünürseniz herkes beklemede. Asıl ivme 2008'in ilk çeyreğinde. Faizler indiği zamanda herkes alıma geçecek. Bu fiyatları da artıracaktır. Yatırımcı istediği yeri kaçırmak istemiyorsa bu aylarda alım yapması uygun olur" diye konuştu.

'Asıl patlama 2008 yılı başında yaşanacak'

Konut almanın tam zamanı olduğunu belirten İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizameddin Aşa, "Her ne kadar tabela fiyatları çok görünse de şu anda pazarlık çok yüksek boyutlarda. 200-250 bin YTL değer biçilen ev 175-180 bin YTL'ye alınıyor. Seçimden yeni çıktık. Bankalar faiz oranlarını düşürürse dönemsel bir hareketlilik yaşarız ama bu kalıcı olmaz. Asıl hareketlilik mortgage'ın da etkisiyle 2008'de. Bu da ister istemez fiyatlara yansıyacaktır." Geçen dönemin ilk aylarına göre kiralamanın, satışın önüne geçtiğini belirten Century 21 Türkiye Genel Müdürü Ahmet Rauf Saatçi, "Yaprak kımıldamıyor denilse de satışlar bu yıl da oldu. Alıcının seçeneğinin artması pazarlık gücünü yükseltti. Önümüzdeki dönemde bu gücün süreceğini öngörüyoruz. Piyasaların hareketlenmesinin ağustosun 2'nci yarısında olacağını düşünüyoruz. Çünkü şu anda tatil rehavetinde olanlar var. Bu da fiyatları artıracaktır. Konut almak için uygun bir zaman" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber