Kamu Bankası Çalışanları Platformunun Sezer'e mektubu

Haber Giriş : 23 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SAYIN
CUMHURBAŞKANIMIZ

5230 Sayılı ?Pamukbank Türk Anonim Şirketi'nin T.Halk Bankası Anonim Şirketi'ne Devri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun? 16.07.2004 tarihinde T.B.M.M.'de kabul edilerek, onaya gönderilmiştir.

Yasanın T.B.M.M.'de görüşülmesi sırasında, Kamu Bankalarından 15.000 personelin, haksız ve hukuka aykırı işlemlerle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına gönderildiği CHP Grubu tarafından dile getirilmiş, haksızlığın giderilmesi için verilen önergeler AKP Grubunun oyları ile reddedilmiştir.

Yasanın incelenmesi ve değerlendirilmesi sırasında, aşağıdaki hususların dikkate alınmasında yarar görmekteyiz.

1. Kamu Bankaları, görev zararları bahane edilerek özelleştirme kapsamına alınmış ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda 3 yıl içerisinde özelleştirilmesi amaçlanmışken, sonuçta 5230 Sayılı Yasa ile bu süre 5 yıla çıkartılmak ve batık bir özel banka olan Pamukbank da kamunun sırtına yeni bir yük olarak yüklenmek istenmektedir.

2. Son yıllarda tüm kamu çalışanları için ?eşit işe eşit ücret? politikası esas alınmakta ve hükümetin programında da ücretler arasındaki dengesizliklerin giderilmesi amaçlanmasına rağmen, Kamu Bankalarının tabi olduğu ve bu bankalardaki üst düzey yöneticiler ve diğer personelin ücretlerini sınırlayan 631 Sayılı KHK'nın bu yasa ile Kamu Bankalarına uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır. Böylelikle, ücret sınırlaması kaldırılmış ve ücretlerin hiçbir sınırlamaya tabi olmaksızın Bankalarca belirlenmesinin yolu açılmıştır.

3. 4603 Sayılı yasa ile bankaların 3 yıl içinde özelleştirileceği iddia edilmiş ve bu güne kadar hiçbir kurumda görülmemiş bir şekilde, kamu payı % 50 nin altına düşmeden 15.000 personel, ihtiyaç fazlası nitelendirmesiyle bankalarından zorla ve hukuk dışı yöntemlerle koparılarak başka kamu kurumlarına adeta sürgün edilmiştir. Bu yasa ile Kamu Bankalarındaki özelleştirme süresi 3 yıldan 5 yıla (Bakanlar Kurulu kararı ile 7,5 yıla) çıkarılarak özelleştirme süreci ertelenmiş, ayrıca 4.000 Pamukbank personelinin, ihtiyaç olduğu gerekçesi ile Halbank'a devri öngörülmüştür. Bu 15.000 kamu personeline karşı yapılmış büyük bir haksızlıktır.

4. Haksız ve Hukuka aykırılığı yargı kararları ile ortaya konulan işlemlerle Kamu Bankalarından gönderilen binlerce personel davalarını kazanarak bankalarına dönmeye başlamış, ancak bu yasa ile yeniden ihtiyaç fazlası nitelemesi ile diğer kurumlara gönderilmesinin yolu açılarak, yargı kararları etkisiz kılınmıştır. Bu hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkesine aykırıdır.

Yüksek bilgi ve değerlendirmelerinize arz ederiz.

Saygılarımızla

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber