İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Terörün yıktığı tarihe Türkiye dokunuşu

Suriye'de terör örgütleri tarafından yerle bir edilen tarih ve kültür mirasını Türkiye ayağa kaldırıyor. Eserler aslına uygun şekilde restore ediliyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Temmuz 2019 08:41, Son Güncelleme : 22 Temmuz 2019 08:49
Terörün yıktığı tarihe Türkiye dokunuşu

Önce Fırat Kalkanı, ardından Zeytin Dalı operasyonlarıyla DEAŞ ve PYD terör örgütlerinin Suriye'de işgal ettiği toprakları temizleyen Türkiye, gerçek sahiplerine teslim edilen bölgelerde, terörün izlerini de siliyor. Türkiye, işgalde terör örgütleri tarafından yerle bir edilen tarih ve kültür miraslarını da ayağa kaldırıyor.

VAKIFLAR DEVREDE

El Bab'ta bir çok eserin restorasyon çalışmasını sürdüren Vakıflar Genel Müdürlüğü, önce DEAŞ, sonra da PYD terör örgütlerinin Afrin'de tahrip ettiği tarih ve kültür miraslarının restorasyonu için de harekete geçti. Bölgede ağır hasar görmüş eserleri tek tek tespit eden ve etüt projelerini oluşturan Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü, ilk etapta iki eserin restorasyonunu gerçekleştirecek.

Önümüzdeki günlerde Afrin bölgesinde başlatılacak onarım çalışmalarında ilk durak, Nebi Huri Türbe ve Camii olacak. DEAŞ ve PYD'nin talan ettiği Nebi Huri Türbe ve Camii aslına uygun restore edilecek. Hz. Davut'un bir komutanı tarafından yaptırıldığı bilinen türbe DEAŞ'ın hakimiyeti sürecinde ağır hasar görmüştü. Türbe DEAŞ'ın ardından bölgeyi işgal eden PYD döneminde de zarar görmüş ve türbenin ziyaret edilmesi terör örgütü tarafından yasaklanmıştı.

BİR ASIRLIK CAMİ

Afrin bölgesinde onarılması hedeflenen bir diğer tarih ve kültür mirası ise Ömer Bin Hattab Camii olacak. 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen caminin minaresi terör örgütü PYD/YPG tarafından Zeytin Dalı Operasyonu sırasında hedef alınmıştı. Roketle vurulan minare ve caminin hasar gören bölümleri de yine Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla restore edilerek yeniden hizmete kazandırılacak.

EL BAB CAMii DEVAM EDiYOR

Fırat Kalkanı bölgesinin en güneyindeki El Bap İlçesi'nde Selçuklu döneminde yapılan ve DEAŞ'ın bombalarıyla tahrip olan tarihi Ulu Camii'nin restorosyanı sürüyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmanın 2 ay içinde tamamlanması bekleniyor.

Osman Nuri CERİT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber