AYM'den 'eşitlik ilkesine aykırı değildir' kararı

Anayasa Mahkemesi, uzman erbaşlara da tanınmış olan yükseköğrenim intibak hakkının sözleşmeli astsubaylara tanınmamasının, Anayasa'ya aykırı olmadığına karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Temmuz 2019 09:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM'den 'eşitlik ilkesine aykırı değildir' kararı

Bir astsubayın açtığı dava üzerine, Bursa İdare Mahkemesi, sözleşmeli astsubaylara, yükseköğrenim intibak hakkının tanınmamış olmasının Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştur.

Bu bağlamda, 4678 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunun 24. maddesinde yer alan "sözleşmeli astsubaylar ise aynı Kanunun 79. maddesinin üçüncü fıkrası ve 82. maddesinin üçüncü fıkrası ile 85. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi ve 137. maddesinin dördüncü fıkrasının (c) bendi hükümlerinden yararlanamazlar" bölümünün Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu ileri sürülmüştür.

Anayasa Mahkemesi yaptığı incelemede kanun önünde eşitlik ilkesinin hukuksal olarak aynı durumda olanlar için sözkonusu olduğunu belirtmiştir. Mahkeme bu bağlamda sözleşmeli astsubayların hukuksal durumlarının farklı bir kanunla düzenlendiğine dikkat çekmiş ve sözleşmeli astsubaylar ile uzman erbaşların farklı hukuksal statülere tabi tutulduklarını belirterek, iptal istemini oybirliğiyle reddetmiştir.

24 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan karar için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber