Ekonometri mezunları 'kaymakam olamaz' kararı

YÖK Başkanlığı, Ekonometri mezunlarının, yüzde 80 şartını taşımadığı gerekçesiyle, kaymakam adaylığı sınavına başvuramayacağına karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Temmuz 2019 14:05, Son Güncelleme : 24 Temmuz 2019 12:47
Ekonometri mezunları 'kaymakam olamaz' kararı

29 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik düzenlemesi şu şekildedir:

"(4) Kaymakam aday adaylarının, yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin (1) uluslararası ilişkiler, (2) siyaset bilimi, (3) kamu yönetimi, (4) iktisat, (5) işletme, (6) maliye ve finans, (7) sosyoloji, (8) halkla ilişkiler ve tanıtım, (9) psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmaları veya üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmaları gerekir. Yukarıda belirtilen bölümlerden mezun olmayan kaymakam aday adayları; mezun oldukları bölümlerin müfredatının bahse konu bölümlerin müfredatının yüzde seksenine sahip olduğuna ilişkin Yükseköğretim Kurulundan alacakları eşdeğerlik belgesini, lisansüstü eğitim yapan kaymakam aday adayları ise noter onaylı diploma suretlerini ya da mezun olduklarını gösterir resmi belgeleri mülakat sınavı için evrak teslimi esnasında diğer evraklarla birlikte İçişleri Bakanlığına ibraz etmek zorundadırlar."

Bu düzenleme, 1 sayılı CBK'nın 274/A maddesindeki düzenlemeyle aynıdır.

Düzenlemeye göre, maddede sayılan 9 bölümün müferdatında yer alan derslerin en az %80'ine sahip olan diğer bölüm mezunları da başvurabilecektir.

Ekonometri bölümü mezunu bir aday, mezun olduğu bölümün bu şartı taşıyıp taşımadığı konusunda YÖK'e başvuru yapmıştır. YÖK, yaptığı incelemede 23 Ekonometri bölümü mezununun, belirtilen şartı taşımadığına karar vermiştir.

Bu düzenlemeye kadar Ekonometri bölümü mezunları kaymakam adaylığı sınavlarına başvurabilmekteydi. Ayrıca, şuan Ekonometri bölümü mezunu olan kaymakamlar bulunmaktadır.

Ekonometri bölüm mezunları, uygulamanın yanlış olduğunu belirtip, değiştirilmesini talep etmektedir.

İŞTE YÖK KARARI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber