Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültelerine İlişkin Açıklama

YÖK, dün yaptığı açıklama ile üniversitelerdeki teknik eğitim fakültelerinin "Uygulamalı teknik Bilimler Fakültesine" dönüştürüleceğini belirtti. Fakülte kurulması veya isim değişikliği Bakanlar Kurulu Kararı ile olmaktadır. Bu nedenle henüz yapılan bir değişiklik bulunmamaktadır. 2809 sayılı Kanuna göre, YÖK'ün kararı Milli Eğitim Bakanlığına intikal edecek daha sonra da Bakanlar Kuruluna sunulacaktır. Devamı ve YÖK'ün resmi açıklaması için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Ağustos 2007 17:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK'ÜN RESMİ AÇIKLAMASI

Uygulamalı Teknik Bilimler Fakülteleri Açma Kararı İle İlgili Açıklama

Yükseköğretim Kurulu'nun 11 Temmuz 2007 tarihli Genel Kurul Toplantısında;

* Afyon Kocatepe, Batman, Cumhuriyet, Dumlupınar, Düzce, Fırat, Karabük, Karadeniz Teknik, Kırklareli, Kocaeli, Mersin, Muğla, Pamukkale, Sakarya, Selçuk, Süleyman Demirel Üniversiteleri ile Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü bünyesinde bulunan Teknik Eğitim Fakültelerinin, Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesine dönüştürülmesine,

* Çankırı Karatekin, Ege, Gaziantep ve Uludağ Üniversiteleri bünyesinde Uygulamalı Teknik Bilimler Fakülteleri kurulmasına,

* Gazi Üniversitesi ve Marmara Üniversiteleri bünyesinde yer alan Teknik Eğitim Fakültelerinin, meslek liselerinin öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere eğitimine devam etmesine ve bu iki üniversitede, Teknik Eğitim Fakültelerinin yanında, Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültelerinin kurulmasına
karar verildi.

Böylece, 23 üniversitede, Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesinin kurulması ve iki üniversitedeki Teknik Eğitim Fakültesinin işlevini sürdürmesi kararlaştırılmıştır.

Hazırlığı 2 yıldan beri devam eden ve gerekçesi, YÖK tarafından Şubat 2007'de yayımlanan ?Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi? raporunda açıklanan çalışma, meslek lisesi çıkışlılara, alanlarının devamı niteliğinde 4 yıllık lisans programlarında okuma imkanı vereceği gibi, önlisans düzeyinde eğitim yapan MYO çıkışlılara, dikey geçiş sınavı yoluyla, 2+2 (lisans tamamlama) fırsatı da getirmektedir.

Uygulamalı Teknik Bilimler Fakülteleri, iş dünyasının taleplerine uygun nitelikte, lisans düzeyinde eleman yetiştirmek üzere, uygulama ağırlıklı eğitim yapacaktır.

Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültelerinin, öğretmenlik alanlarına uygun programlarını bitiren öğrenciler, öğretmenlik formasyon eğitimi alarak, öğretmen olma haklarından yararlanabileceklerdir.

Mevcut Teknik Eğitim Fakültelerinin yeni yapıya dönüştürülmeleri ve bunlara ilave olarak, aynı isimle 6 yeni fakültenin açılması, ilgili kararın yasalaşmasından sonra gerçekleşecektir.

Kararın yasalaşması durumunda, Teknik Eğitim Fakültelerinde okuyan öğrenciler eğitimlerini, girdikleri statüde sürdüreceklerdir.


MEMURLAR.NET'İN NOTLARI

Üniversitelere bağlı olarak fakülte, enstitü ve yüksekokul kurmaya; bu birimlerle ilgili olarak birleştirmeye, kapatmaya, bağlantı ve isim değişikliği yapmaya Bakanlar kurulu yetkilidir. Bakanlar Kurulunun bu yetkisi 2809 sayılı Kanunun ek 30. maddesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle YÖK'ün açıklamasının nihai bir açıklama olmadığının göz önünde bulundurulması gerekmektedir. YÖK'ün almış olduğu karar MEB önerisi ve Bakanlar Kurulunun karar alması halinde yürürlüğe girecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber