Kış havası estiren klimalara dikkat!

Haber Giriş : 10 Ağustos 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz sıcaklarını yaşadığımız şu günlerde klimalar neredeyse hayatımızın vazgeçilmez birer parçası haline geldi. Ancak bizi evimizde, işyerimizde, otomobilimizde serinletmeye yarayan bu cihazlar, bilinçsizce kullanılması durumunda hastalık kaynağına dönüşebiliyor.

Klimalar, daha çok kış mevsiminde görülen üst solunum yolu enfeksiyonları, faranjit, sinüzit, bronşit, bademcik şişmesi, yüz felci gibi hastalıkları bize yaz ortasında yaşatabilirken, Lejyonella zatürreesi, kas spazmı ve mantar gibi değişik hastalıklara da yol açıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu klimaların yol açtığı hastalıklarla ilgili şu bilgileri verdi:

?Yaz mevsiminin vazgeçilmezlerinden olan klimalar bize yaz ortasında kış serinliği yaşatırken, kış hastalıklarını da yaşatabiliyor. Klimaların faydası var ama, tedbir aldığınız sürece. Çünkü klimalar, başta üst solunum yolları olmak üzere kışın görülen birçok hastalığa neden oluyor. Bu hastalıklar arasında faranjit, sinüzit, bronşit, bademcik şişmesi, yüz felci gibi hastalıklar da bulunuyor. Ayrıca klimalar, 'klima zatürreesi' ya da Lejyonella zatürreesi olarak bilinen özel bir zatürreeye neden oluyor. Bu hastalığın mikrobu klimaların filtresine yerleşiyor ve damlacık enfeksiyonu ile yayılıyor. Nefes aldığınızda mikrop gidip akciğerlerinize yerleşiyor.?

Doğru klima kullanma için...

15-20 günde bir klimanızın filtrelerini çıkararak özel arıtma suyu veya antiseptik solüsyonlarla temizleyin. Altı ayda bir yaptırın.

Klimalı ortamın ısısıyla dışarısının ısısı arasında 10 dereceden fazla fark olmamasına dikkat edin.

Ortamdaki ısıyı birdenbire değil, beşer dakika arayla kademeli olarak düşürün.

Pencereleri sık sık açmayın. Beş-altı saatte bir ortamı havalandırın.

Duştan çıktıktan hemen sonra klimalı ortama girmeyin.

Hamileler karın bölgesini klima rüzgârından korumalı. Klimalı ortamda ağızdan değil burundan nefes almalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber