ÖSYM'nin habersiz katsayı değişikliği öğretmen adaylarını mağdur etti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Ağustos 2007 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM), öğretmenlik sınavı puan hesaplamasında adaylardan habersiz katsayı değişikliğine gittiği yönündeki iddialar öğretmen adaylarını ayağa kaldırdı.

Yüzlerce öğretmen adayı ÖSYM'ye puanının yanlış hesaplandığına dair dilekçe verdi. 1 puanın bile iş umudu taşıyan on binlerce kişi için önem kazandığı Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) hesaplama yapılırken eğitim bilimlerinin daha önceden açıklanan 0,4 katsayısı yerine 0,3, genel kültür ve genel yetenek sorularının ise 0,3 yerine 0,5 katsayısı ile çarpılarak puan hesaplaması yapıldığı belirtiliyor. Öğretmenlik alanında yaklaşık 205 bin adayın yarıştığı sınav sonuçlarındaki değişiklik ile ilgili ÖSYM yetkilileri açıklama yapmazken öğretmen adayları mağduriyetlerini mahkemeye taşımaya hazırlanıyor.

Mağdur olduğunu söyleyen öğretmen adaylarından biri de Ahmet Nadıç. Tarih branşından iki yıldır sınava hazırlanan Nadıç, 2006 yılında 240 sorunun yöneltildiği KPSS'den 193 soruyu doğru, 31'ini ise yanlış cevaplamış. Geçen yıl bu sonuçlara göre 81,505 puan aldığını hatırlatan Nadıç, "Bu yıl aynı sınavdan 201 soruyu doğru, 27'sini ise yanlış cevapladım. Bu yıl daha fazla doğru cevabım ve daha az yanlışım olmasına rağmen 82,660 puan alabildim." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın alacağı 10 bini sözleşmeli olmak üzere toplam 20 bin öğretmen kadrosu için 8 Ağustos'ta başlayan müracaatlar 19 Ağustos'a kadar devam ediyor. Başvurularda 1 puan bile çok önemli. Özellikle tarih, fizik, kimya, felsefe, biyoloji gibi kontenjanı az olan bölümlerde 1 puanın altındaki virgüllü puanlar bile önem kazanıyor. Öğretmen adayı Ahmet Nadıç bazı branşlarda zaten çok az kontenjan olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "Benim gibi puanının yanlış hesaplandığını ifade eden yüzlerce arkadaşım var. Biz yıllardır atanabilmek için sınava hazırlanıyoruz. ÖSYM bu değişikliği adaylardan habersiz yapmamalı. İnsanlar önceden belirtilen kurallara göre sınava hazırlanıyor. Kat sayılarda yapılan 0,1 puanlık bir değişiklik bile 10 binlerce öğretmen adayının kaderini etkiliyor."

Diğer yandan binlerce öğretmen adayı konuyu 'memurlar.net' isimli internet sitesinde tartışmaya açtı. Sınava 4 kez girdiğini söyleyen bir öğretmen adayı şöyle konuşuyor: "Sınava ücretli öğretmenlik yapıp hafta sonları da dershaneye giderek maddi ve manevi zorluklar çekerek hazırlandım. Geçen sene 152 netle 71 puan almıştım, bu sene 176 netle yine 71 puan aldım. Sınav sonucumu öğrendiğim gün sinir krizi geçirdim, evden çıkamaz oldum, ailemin yüzüne bakamıyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber