Emekli hakimler, işsiz hukukçulara iş bulacak

Haber Giriş : 24 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek mahkemelerde hizmet verdikten sonra emekli olan hakimler, hukuk fakültesi mezunu gençleri yetiştirecek.

Avrupa, ticaret, finans ve iş hukuku gibi alanlarda altı aylık kursa tabi tutulacak gençler, hakimlerin referansıyla avukatlık büroları, özel ve kamu kuruluşlarında istihdam edilecek. Böylece birikimlerini gençlerle paylaşacak emekli hakimlerin de toplumdan kopmamaları sağlanacak.

Yaşlı hizmetleri alanında çalışan derneklerin katılımıyla 19 Temmuz 2004 tarihinde Türkiye Yaşlılar Federasyonu kuruldu. Federasyon Başkanı Hayrettin Dündar, ülke genelinde 60 yaş üstü 7,5 milyona ulaşan yaşlıların yaşam kalitesini yükselterek, toplumla bağlantılarını koparmamak için faaliyet göstereceklerini söyledi. Yurtdışında yaşayan ya da geri dönmüş yaşlıları kapsayacak şekilde hizmet vereceklerini anlatan Dündar, "Yaşlılarımızın yıllar boyunca edindikleri deneyimleri, genç kuşaklara aktarmalarını sağlayacak organizasyonlar yaparak hem gençlerimizi yetiştirmeyi hem de yaşlı insanlarımızın verimliliklerini sürekli kılmayı istiyoruz." dedi.

Federasyonun ilk projesi, irtibat halinde bulundukları emekli hakimler aracılığıyla gerçekleştirilecek. Batı Avrupa'da yasal emeklilik yaşını doldurmuş insanların birikimlerini diğer insanlara anlattığına dikkat çeken Hayrettin Dündar, buradan hareketle emekli hakimlerin gençler için kurs vermelerine aracılık edeceklerini açıkladı. Dündar, Türkiye'deki otuz hukuk fakültesini bitirdikten sonra iş bulamayan birçok genç olduğunu ifade ederek, "Daha evvel yüksek mahkemelerde hizmet vermiş emekli hakimlerden oluşan bir kadroyla işsiz gençlerimiz için altı aylık bir program düzenleyeceğiz. Türkiye'de ilk kez yapılacak bu organizasyon sayesinde genç hukukçularımızın, deneyimli hakimlerce yetiştirilmesini sağlayacağız." diye konuştu.

Kursu bitiren gençler, yine hakimlerin referansıyla ilgili kurum ve kuruluşlarda istihdam edilecek. Diğer taraftan birikimlerini gençlerle paylaşan yaşlıların da kendilerini toplumdan soyutlamamaları sağlanacak. Gençlere özellikle Avrupa hukuku alanında eğitim verilecek. Böylece içinde bulunduğumuz Avrupa Birliği (AB) sürecinde gerek yurtdışındaki gerekse Türkiye'ye dönmüş yaşlıların, Türkiye'de ya da geldikleri ülkede doğacak ihtilaflara hukuki çözümler bulacak genç kadrolar yetiştirilecek. Mezunlara ulaşabilmek için bütün hukuk fakültelerine birer yazı gönderilecek. Zamanla diğer sektörlerdeki emeklilerin de gençlere kurs vermeleri ayarlanacak. İş-Kur'a sunulan proje için İş-Kur aracılığıyla Avrupa Topluluğu'ndan maddi destek alınacak. Bazı AB ülkelerinin Türkiye'nin üyeliğini 'istila' olarak değerlendirdiğine dikkat çeken Hayrettin Dündar, şöyle konuştu: "Bunu önlemek için İsveç, Norveç, Danimarka, Belçika, Almanya ve Fransa gibi Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan yaşlıları, hayatlarının geri kalan kısmını Türkiye'de geçirmeye çağıracağız. Çünkü bu ülkeler soğuk ve yağışlı hava koşullarından dolayı yaşlıların yaşamasına elverişli değil. 'Gelin Türkiye'de sağlıklı yaşama elverişli bölgelerimizde 'yaşlılar kenti' kuralım' diyeceğiz." Batı Avrupa'daki yaşlıların düzensiz bir biçimde Portekiz ve İspanya'da yaşadığını anlatan Dündar, "Avrupa ülkeleri vatandaşları artık o ülkelerde ihtiyaç duydukları rahatı bulamıyor. Oysa Avrupa Topluluğu'na aday ve AB ile çeşitli tıbbi yardım ve sosyal güvenlik sözleşmelerini yapmış olan Türkiye'nin Avrupa yaşlılarına hizmeti vermesi, çok daha yerinde bir hareket olacaktır." diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber