KESK'lilerden 'insanca yaşam' için İstanbul'dan Ankara'ya yürüyüş

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 14 Ağustos 2007 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurların 2008 yılı maaş artışlarının belirleneceği toplugörüşmelerde KESK, hükümeti toplu iş sözleşmesi yapmaya çağırdı. KESK, bir dizi etkinlik kararı da aldı

14/08/2007 (8 kişi okudu)

RADİKAL - ANKARA - Memurların temel ücretinin 1150 YTL olmasını isteyen Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), 'insanca yaşam' için İstanbul'dan Ankara'ya yürüyüş kararı aldı. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, bugün başlayacak toplugörüşmelerle ilgili olarak KESK'e bağlı sendikaların yöneticileriyle basın toplantısı düzenledi.

Toplugörüşmelerin, daha önce beş kez yapıldığını hatırlatan Tombul, bu süreçte KESK'in ücret zamları, sosyal haklar ve çalışma yaşamının demokratikleşmesi yönündeki taleplerine karşılık alamadığını anlattı. Bu taleplerden birisinin memurlara toplu iş sözleşmesi ve grev hakkı tanınması olduğunu belirten Tombul, Anayasa'nın 90. maddesinde yapılan değişiklik, Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmeler ve kamu emekçilerinin fiili mücadeleleri sonucunda, memurların 'grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı bulunduğunu' savundu.

'Büyümeden pay alamıyoruz'

Memurların bu hakkının önündeki engellerin hukuki değil, siyasi olduğunu vurgulayan Tombul, hükümeti, memur sendikalarıyla 'toplu iş sözleşmesine' çağırdı. Tombul, "Sonucu baştan belli olan ve son sözü Bakanlar Kurulu'na bırakan toplugörüşme sistemi iflas etmiştir. Toplugörüşme sistemi, kamu emekçilerinin hak ve çıkarlarını korumaya yetmiyor. Hükümeti toplusözleşmeye çağırıyoruz" diye konuştu. Ekonomideki büyümeden kamu emekçilerinin pay alamadığını kaydeden Tombul, "Toplugörüşme masasında, 15 gün zaman geçirildiğini" söyledi.

Tombul, Danışma Meclisi üyeleriyle Ankara'da basın açıklaması yapacaklarını, görüşmelerin ikinci oturumuna denk düşecek şekilde de, "Sözleşmeli çalışmaya hayır, kadrolu ve iş güvenceli istihdam" talebiyle yine Ankara'da eylem düzenleyeceklerini söyledi.

Görüşmelerin 3. veya 4. oturumuna denk düşecek şekilde tüm illerde basın açıklaması yaparak taleplerini anlatacaklarını ifade eden Tombul, görüşmelerin son oturumuna denk düşecek şekilde, 27-29 Ağustos'ta İstanbul'dan Ankara'ya "İnsanca yaşam için toplu sözleşmeye yürüyoruz" adıyla etkinlik yapacaklarını belirtti.

* * * * *

En düşük temel ücretin 1150 YTL'ye çıkarılmasını istiyor

Tombul'un verdiği bilgiye göre, KESK'in bu görüşmelerde gündeme getireceği taleplerden bazıları şöyle:

Memurlara grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı tanınması

En düşük temel ücretin, bir kişinin yoksulluk sınırı olan 1150 YTL'ye çıkarılması

Kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının iyileştirilmesi.

Kamudaki sözleşmeli personelin kadroya alınması ve iş güvencesi sağlanması

Çalışma yaşamında kadına yönelik ayrımcılığın kaldırılması.

Ek ödeme adaletsizliğinin giderilmesi

Gelir vergisi dilimlerinin emekçiler için 5 puan indirilmesi.

Memurların siyaset yasağının kaldırılması

Konut Edindirme Yardımı Hesaplarının tasfiye edilerek, alacakların, 'gerçek faiziyle' ödenmesi

Çalışanların ortak örgütlenmesini içeren yasal düzenleme yapılması

Kamu Personel Rejimi ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın geri çekilmesi

2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası, Polis Vazife ve Salahiyetleri Yasası gibi 'anti-demokratik yasaların kaldırılması.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber