Başvuru Ücretleri, Döner Sermaye Geliri Değildir

Yükseköğretim kurumlarımızın yüksek lisans, akademik ve diğer ilanları sitemizin http://ilan.memurlar.net servisinde yayımlanmaktadır. Bazı ilanlarda, başvuru ve sınav ücretlerinin üniversite döner sermaye saymanlığına yatırılması talep edilmektedir. Ancak, bu uygulama yanlış olup, ücretlerin, döner sermaye geliri olarak değil üniversite geliri olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bir Sayıştay Denetçisi ziyaretçimizin konuya ilişkin görüşlerini yayımlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Ağustos 2007 15:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ÜNİVERSİTELER TARAFINDAN VERİLEN İLANLARA BAKTINIZ MI?

Üniversiteler tarafından gazetelere ilanlar verilmekte ve bu ilanlarla akademik kariyer yapmak isteyen veya yeteneğe dayalı bölümlerde okumak isteyen kişilerin başvurularda bulunması istenmektedir. Buraya kadar herhangi bir problem gözükmemektedir. Ancak, ilanların içeriğine bakıldığında bu bölümler için başvuran kişilerden toplanacak başvuru ve sınav ücretlerinin üniversite döner sermaye saymanlığına yatırılması talep edilmektedir. Bunda ne gibi bir sıkıntı var diye düşünmeyelim. Üniversite döner sermaye saymanlığına yatırılan bu paralar üniversitede çalışanlara katkı payı olarak dağıtılmaktadır. Nitekim 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 58'inci maddesinde döner sermaye katkı paylarının hangi usul ve esaslarla dağıtılacağı ayrıntısı ile gösterilmiştir.

Şimdi toplanan bu paralar döner sermayede çalışanların bir katkısı ile elde edilmediğinden dolayı ve daha da ilginci bu paralar Üniversitede okumak; yani, kamu hizmeti almak için verildiğinden dolayı, bu gelirlerin üniversite geliri olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Üniversite bütçesine aktarılmayan bu gelirlerin döner sermayeye aktarılması ve bu yöntemle 2547 Sayılı Kanunun 58'inci maddesine göre % 44'ünün katkı payı olarak dağıtılması kamu gelirlerinin usulsüz olarak kişilere verilmesine ve hukuka aykırı olarak işlem tesis edilmesine neden olacaktır.

10.08.2007 tarihinde Türkiye'nin önemli gazetelerinden birisinde yer alan ve Beden Eğitim Yüksek Okulu için başvuru talebi alınacağını belirten bir Üniversite ilanında bu yanlışlığı açıklıkla görmekteyiz.

İlgililerin ve inceleyen kişilerin bu hususlara dikkat etmesi ve esasında döner sermaye geliri olmayan paraların buralara aktarılmasının engellenmesi hukuka uygun bir yaklaşım olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber