"Memur maaşlarındaki adaletsizliği yüksek maaşta eşitlik sağlayarak gidereceğiz"

Haber Giriş : 26 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Şahin, memur maaşlarındaki adaletsizliği yüksek maaşta eşitlik sağlayarak gidereceklerini belirterek, "Bana kalsa meseleyi hemen hallederim ama mali boyutu düşündürüyor" dedi.

Yeni personel rejimini Yeni Şafak'a anlatan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, memur maaşları arasındaki adaletsizliği, "yüksek maaşta eşitliği" sağlayarak gidereceklerini açıkladı. Bu yeni durumun bütçeye ilave yük getireceğini kaydeden Şahin, bu nedenle yeni personel reformunu Maliye Bakanlığı ve Hazine'nin 2005 mali yılı bütçe hazırlıklarıyla birlikte yürüttüklerini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Şahin, TODAİ tarafından hazırlanan ve "1.5 milyon memurun sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesini" öngören taslak metni, Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında ele alacaklarını belirterek, "Ortada bir taslak metin var. Taslakta karşı olduğumuz taraflar var, doğru bulduğumuz taraflar var. Bakanlar Kurulu'nda değerlendirildikten sonra muhtemelen bir komisyon oluşturulur, orada yeni bir çalışma yapılır. Bakanlar Kurulu'nda son şekli verildikten sonra Meclis'e sevkedilir" dedi.

İsteğe bağlı sözleşme

Kamu yönetimi reformunun en önemli ayağı olarak gördükleri yeni personel reformunu ekimde Meclis gündemine getirmeyi düşündüklerini belirten Şahin, uygulamaya ise 1 Ocak 2005'de geçmeyi planladıklarını söyledi. TODAİ tarafından hazırlanan taslakta öngörülen 1.5 milyon memurun sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesi konusunda hükümetin bir kararı olmadığını belirten Şahin, "Sözleşmeli uygulamaya geçiş, iki taraflı irade beyanıyla tahakkuk eden bir işlemdir. Memur, sözleşmeliye geçişi kabul ederse bu olur, yoksa zorla sözleşmeli yapılamaz" dedi. Şahin, "Zaten şu anda sözleşmeli personel uygulaması devam ediyor. Buna ihtiyaç varsa devam ederiz. Bunun şartları nasıl olur, sayısı ne kadar olur, bu konuda netleşmiş bir görüş yok" diye konuştu.

Takvimi değişiyor mu?

Mehmet Ali Şahin, Yeni Şafak'ın sorusu üzerine, TODAİ'nin hazırladığı taslakta, memur maaşlarının her ayın 15'inde değil 1'inde ödenmesi, peşin ödeme yerine çalışma döneminin sonunda ödeme yapılması gibi önerilerin de yer aldığını belirterek, "Dediğim gibi tüm bunlar birer teklif. Şu anda kesin bir karar yok" dedi. Şahin, yeni maaş sistemiyle ilgili çok sayıda öneriyle karşılaştıklarını ancak hükümetin "parça, parça perakendeci bir anlayış" ile değil "toptancı" anlayışla soruna yaklaştığını anlattı ve "Yeni kanunla bu meseleyi kökten halletmek istiyoruz" dedi.

Memur maaşlarının iyileştirilmesi lazım

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, memur maaşları arasındaki adaletsizliği gidermek, aynı statü ve aynı tahsil durumundaki memurlar arasındaki maaş farklılıklarını ortadan kaldırmak için kapsamlı bir çalışma yaptıklarını, memur maaşlarında genel olarak iyileştirmeye ihtiyaç duyduklarını söyledi. Şahin, bu nedenle 2005 mali yılı bütçesini hazırlayan bürokratlarla paralel bir çalışma içinde olduklarını anlattı ve memurları yüksek maaşta eşitlemeyi planladıklarını bildirdi. Şahin "Memur maaşları arasındaki dengesizliği gidermek için yukarıdaki maaşı aşağı da indirebilirsiniz, aşağıdaki maaşı yukarı da çekerek bunu yapabilirsiniz. Biz dengeyi yukarıda sağlamayı düşünüyoruz. Ama sonuçta bu iyileştirmenin de bütçeye getireceği bir mali yük var. Yoksa bana kalsa bu meseleyi hemen hallederim" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber