İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Dolar/TL, Arjantin etkisiyle 5.55'i aştı

Dolar/TL bayram öncesi 5.45'i görmesinin ardından bayramda Arjantin şoku yaşıyor.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ağustos 2019 22:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dolar/TL, Arjantin etkisiyle 5.55'i aştı

12 Ağustos günü dolar/TL sığ piyasada 5.55 üzerine atarak 5.57'leri gördü. Piyasalarda Arjantin'deki beklenmedik öncü seçim sonuçlarının etkisiyle yaklaşık yüzde 15 üzeri düşen Arjantin pesosu öncülüğünde, gelişmekte olan ülke paraları aşağı yönlü. Türkiye, Japonya, Singapur ve Hindistan piyasaları bayram nedeniyle kapalı

Dolar/TL, merkez bankalarından küresel çapta düşük faiz beklentilerinin gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahını ve getiri arayışını artırdığı ortamda bir süredir düşüş trendindeydi.

Merkez Bankası başkanının değişmesi ve ardından gelen 425 baz puanlık indirime rağmen dolar, TL karşısında değer kaybına devam etti.

Kurun aşağı yönlü hareketinde S-400 meselesinde diyalog üzerinden yürüyen pozitif süreç, Trump yönetiminin kongrenin tam aksine yaptırım konusunda isteksiz olması, düşen cari açık ve azalan jeoplitik riskler öne çıktı.

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı operasyonuna hazırlanmasının ikili ilişkilerdeki risk algısını yükseltmesine rağmen güvenli bölge ve müşterek harekat merkezinde anlaşılması da piyasaları rahatlattı.

GRAM ALTIN FİYATI 269 TL CİVARINDA

Türk Lirası son üç aylık dönemde dolar karşısında yüzde 13 değer kazanmış durumda. Dolar kuru bayram öncesi 5.45 altına dahi indi ancak ABD ve Çin arasında kızışan ticaret savaşı nedeniyle diğer gelişmekte olan ülkelerin geneli olumsuz etkileniyor.

Türkiye, Singapur ve Hindistan'da piyasalar Kurban Bayramı, Japonya'da da Dağ Günü (Bayramı) nedeniyle kapalı. Piyasalarda Arjantin'deki beklenmedik öncü seçim sonuçlarının etkisi görülüyor. Yüzde 15 düşen Arjantin pesosu öncülüğünde, gelişmekte olan ülke paraları aşağı yönlü.

12 Ağustos günü, sığ piyasada dolar 5.55 ve euro 6.20 üzerini gördü. Küresel resesyon endişeleriyle bir süredir yoğun talep gören spot altın fiyatı bir ara tekrar 1500 dolar altına gevşese de 1500 üzerinde tutunmayı sürdürüyor. Gram altın fiyatı ise 269 TL civarında.

Piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmazken, gelişmekte olan ülkeler için önem arz eden Arjantin seçimlerinde sürpriz var.

Ülkede düzenlenen ön seçimlerin ilk sonuçlarına göre muhalif ve IMF karşıtı Alberto Fernandez'in liderliğini yaptığı Herkesin Cephesi Koalisyonu geçerli oyların yüzde 47'sini aldı. Piyasa yanlısı olan ve 57 milyar dolarlık IMf yardımı sonrası kemer sıkma politikası uygulayan Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin liderliğindeki değişim koalisyonunun oy oranı ise yüzde 32'de kaldı.

Arjantin'de devlet başkanlığı seçimleri 27 Ekim'de düzenlenecek. Genel seçimlerde oyların en az yüzde 45'ini alan aday devlet başkanı olacak. Oyların en az yüzde 40'ını alan adaysa, ikinci turda rakibine yüzde 10 fark atarsa yine devlet başkanı seçilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber