İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Ücretli öğretmenlere sınıf rehberliği ve kulüp görevi verilebilir mi?

Sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmenlik ve sınıf/şube rehber öğretmenliği görevleri, sadece Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen kadrolarında bulunanlar tarafından yerine getirilebileceğinden ek ders ücreti karşılığı ders okutmak üzere görevlendirilenlere bu kapsamda görev verilemez.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Eylül 2019 10:01, Son Güncelleme : 10 Eylül 2019 15:55
Ücretli öğretmenlere sınıf rehberliği ve kulüp görevi verilebilir mi?

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesi 5. fıkrasındaki; "(5) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç olmak üzere, örgün eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin bu görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım çizelgesinde "Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" adıyla gösterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman öğretmenlik hem de sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilmesi halinde sadece bir görev için ek ders ücreti ödenir." hükümleriyle öğretmenlere sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmenlik ve sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilerek karşılığında iki saat ek ders ücreti ödenmektedir

Peki; ücretli öğretmenlere sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmenlik ve sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilebilir mi?

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders ücreti karşılığında görevlendirme" başlıklı 9. maddesine göre Öğretmen sayısının yetersiz olması halinde ücretli öğretmen görevlendirilebilmektedir.

İşte o madde;

"Ders ücreti karşılığında görevlendirme

MADDE 9- (1) Öğretmen sayısının yetersiz olması halinde;

a)Yüksek öğrenimli olmak koşuluyla;

1) Bu Karar kapsamındaki yönetici ve öğretmenler dışındaki resmi görevliler ile sınıf öğretmenlerine ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,

2)Resmi görevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate, kadar ek ders görevi verilebilir.

b)İlgili mevzuatında belirtilen esaslara göre uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilenlerden;

1)Resmi görevi bulunanlara haftada 10 saate,

2)Resmi görevi bulunmayanlara haftada 40 saate, kadar okul öncesi, mesleki ve teknik orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders görevi verilebilir."

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER SADECE EK DERS KARŞILIĞI DERS OKUTMAKLA YÜKÜMLÜDÜR

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders ücreti karşılığında görevlendirme" başlıklı 9. maddesinde öğretmen sayısının yetersiz olması halinde ücretli öğretmenlere sadece ek ders görevi verilebilmektedir.

SOSYAL ETKİNLİK FAALİYETLERİNDE DANIŞMAN ÖĞRETMENLİK VE SINIF/ŞUBE REHBER ÖĞRETMENLİĞİ GÖREVİ, DERS KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEMEZ

Söz konusu madde metninde geçen "ek ders görevi" ise, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi 1. fıkrası (f) bendinde; "(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında; f) Ek ders görevi: Aylık karşılığı ders görevi dışında ek ders ücreti karşılığında okutulan dersleri ifade eder." şeklinde tanımlanmıştır

O halde "ek ders görevi" ücreti karşılığında okutulan dersleri ifade etmektedir.

Ders; ilgili mevzuatı çerçevesinde belirlenen müfredat kapsamında öngörülen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, bölüm, atölye ve laboratuvar gibi eğitim ortamlarında öğretmen-öğrenci bütünlüğünde yapılan derstir.

Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre; sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmenlik ve sınıf/şube rehber öğretmenliği görevleri, sadece Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen kadrolarında bulunanlar tarafından yerine getirilebileceğinden ek ders ücreti karşılığı ders okutmak üzere görevlendirilenlere bu kapsamda görev verilemez.

Ayrıca sınıf/şube rehber öğretmenliğine Ücretli Rehber Öğretmen görevlendirmesi yapılıp yapılamayacağına dair MEB Personel Genel Müdürlüğünün 26/11/2008 tarih ve 107554 sayılı görüş yazıları bulunmaktadır.

Aynı konuda MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 06.12.2012 tarih ve 206199 sayılı görüş yazılarında "yüz yüze eğitim kapsamında olmayan bu görevlerin ek ders ücreti karşılığında görevlendirme yoluyla yürütülmesi mümkün bulunmamaktadır." ibaresi yer almaktadır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber