Çalışma Bakanı'nın beş yıllık karnesi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Ağustos 2007 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ali Tezel

[email protected]

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu benim de görev yaptığım Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da bağlı olduğu bakanlık olduğu için kendisi hakkında en ufak olumlu veya olumsuz yazım olmayan birisi. Yazmamam da tarafsız olamam diye düşündüğümden de etkili olmuştur. Ancak, artık bu hükümetin görev süresi bittiği için çok kısa süre sonra bu Bakanlığı boşaltacak olan Murat Başesgioğlu hakkında artık yazı yazabilirim diye düşündüm ve beş yıla yakın görev aldığı bakanlık hakkında görüşümü belirtebilirim artık.

12 Eylül 1980 darbesinden sonra yapılan ilk genel seçim olan 1983 yılından beri fasılasız ve nizasız milletvekili olarak TBMM'de bulunan, beraber yola çıktığı birçok arkadaşı yolsuzluk veya diğer nedenlerle siyasetten tasfiye olduğu halde, yıllardır başı dik bir şekilde ortada dolaşabilen birisi Murat Başesgioğlu.

28 Şubat 1997 post modern darbesinden sonra kazığa oturtulması düşünülen İçişleri Bakanlığı boşaldıktan sonra birçok kesimin ittifak etmesiyle bu bakanlığa getirilen ve başarılı bir şekilde bu görevi yürütebilen birisi Başesgioğlu, (Sanırım hâlâ gönlünde de bu bakanlık var.)

Görevden aldığı belediye başkanı, bakan yaptı

İçişleri Bakanlığı süresince üstelik bizzat görevden aldığı belediye başkanı (Recep Tayyip Erdoğan) tarafından kurulan partiye davet edilen ve milletvekili yapılıp, ardından kurulan hükümette İçişleri Bakanlığı beklerken hiç beklemediği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na getirilen ve beklemediği bu görevi bile beş yıla yakın bir süredir başarıyla yürüten birisi Başesgioğlu.

Dedim ya İçişleri Bakanlığı beklendiği için bütün danışman kadrosunu da buna uygun hazırladığı halde Çalışma Bakanlığı döneminde bu kadrosunu dağıtmayıp, ekibine de verdiği sözü tutabilen birisi.

Meclis Başkanlığı kıl payı kaçmıştı

Anasol-D hükümeti zamanında boş olan TBMM Başkanlığı için parti genel başkanının muhalefetine rağmen aday olabilecek kadar kişilikli birisi. Üstelik, Meclis Başkanı olarak sayın Ömer İzgi'nin seçildiği bu seçimde, Mail Büyükerman'ın verdiği sözü tutmaması nedeniyle bir oyla TBMM Başkanlığı'nı kaybederek, iktidar-muhalefet bütün herkesin üzerinde ittifak edebildiği bir isim Başesgioğlu.

Ben şahidim, bu beş yıllık süreçte gerek görevden aldıkları, gerek göreve getirdikleri gerekse beraber çalıştığı herhangi birisinin kalbini kırmamak için tüm çabasını gösteren birisi. Hatta, bu nedenle de sigara tiryakiliğini bırakmakta zorluk çeken birisi.

Önceki Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan tarafından kanunsuz bırakılan, SSK, Bağ-Kur ve İŞKUR'un kanunlarını TBMM'den geçirtmesini, ülkeye yeni bir İş Kanunu kazandırmasını ise bahis konusu bile yapmıyorum.

İşçi, işveren, devlet ve bakanlık arasında bir nevi hakem rolü oynayan bu bakanlıktaki görevini beş yıllık süreçte olaysız, arkasından laf ettirmeden geçiren bakana gerçekten teşekkürler, ülkemin sizin gibilerine ihtiyacı var.

Ancak kendisinin ülkesine, uzun yıllar avukatlık, 24 yıl vekillik, 10 yıldır bakanlık yaparak hizmet vermekten mutlu olduğunu düşünüyorum. Hatta siyasette bu kadar kalıp da cumhurbaşkanlığı için bile dile getirilen üç adaydan biri olmak bile başlı başına mutluluk kaynağı olsa gerek.

Bu arada sadece özel kalem müdürü konusunda olumsuz düşüncelerim var ama onlar da bana kalsın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber