Eşler boşanınca ortak hesap ikiye bölünecek

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 20 Ağustos 2007 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Anayasa Mahkemesi'nin kararını bozan Yargıtay, boşanan çiftlerle ilgili yeni karar aldı

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bankada ortak hesap açan çiftlerin, boşandıktan sonra ortak hesaptan eşit oranda yararlanacaklarına karar verdi. Ankara 3. Aile Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ?Eşler, müşterek hesap açarken başka bir şart kararlaştırmadıklarına göre hesaptaki paranın yarı payının bir tarafa ait olduğu kabul edilmelidir? dedi.

Emsal olay nasıl gelişti?

Yargıtay'ın emsal kararında olay şöyle gelişmiş: M.D.'ye dedesi tarafından yüklü miktarda miras kaldı. Kalan mirası eşi A.D. ile birlikte Ziraat Bankası'nda açtıkları ortak hesaplarına yatırdılar.

Bir süre sonra M.D. ve A.D. arasında geçimsizlik başladı. Açılan boşanma davasında, M.D. ortak hesaptaki paranın kendisine miras kaldığını ve bu paranın eşine verilmemesi gerektiğini iddia etti. Mahkeme, miras kalan paranın ortak hesapta olmasını dikkate almadı ve hesaptaki paranın M.D.'ye ait olduğuna hükmetti. Kararı inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Ankara 3. Aile Mahkemesi'nin verdiği kararı bozarak, ortak hesaptaki paranın eşler arasında eşit şekilde paylaştırılması gerektiğine karar verdi.

Kararda şöyle denildi:

?Eşler, müşterek hesap açarken başka bir şart kararlaştırmadıklarına göre hesaptaki paranın yarı payının bir tarafa ait olduğu kabul edilerek inceleme yapılması gerekir. Açıklanan husus üzerinde durulmadan yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykıdır.? Yargıtay'ın bu kararına yerel mahkeme uymazsa dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine gelecek. Yargı çevreleri, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin verdiği bu kararın ardından, ?Ortak hesap açarken dikkat etmek gerekir. Herhangi bir şart konmadan açılan hesaplardan çiftler eşit oranda söz hakkına sahip. Eğer, boşanma halinde ne olacağı belirtilmiş olsaydı hesap eşit oranda dağıtılmazdı? değerlendirmesini yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber