Net veya Puan İtirazını Sürdülenler İçin Tek Yol

Kaysayıların değiştiği yolundaki iddiaları, bir TV programına çıkarak yanıtlayan ÖSYM başkanı Yarımağan, sınav puanının nasıl hesaplandığına dair hiçbir ayrıntı vermedi. Sayın Yarımağan'ın açıklamaları, hem netlerinin eksik hesaplandığı hem de puanlamannın yanlış yapıldığı şeklinde itirazda bulunan adaylara, tek çıkış yolu olarak, dava açmayı bırakmaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Ağustos 2007 00:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007 KPSS sınav kılavuzunda puanlamanın nasıl yapılacağı açıklanmıştır. Yine söz konusu kılavuzda hangi teste hangi alanın ne kadarlık bir katsayı ile değerlendirmeye tabi tutulacağı açıklanmıştır.


Puanlamaya dair verilen bilgiler şu şekildedir:

3.7 P U A N L A M A
3.7.1 Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Her testte, örneğin Genel Yetenekte, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacaktır. Bir testte, doğru ya da yanlış hiçbir cevabı bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacaklar ve bu adaylara bu test için standart puan hesaplanmayacaktır.

3.7.2 Tablo-1.deki testlerden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak hesaplanacak olan KPSS puan türleri Tablo-2.de gösterilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşları bu puan türleri arasından seçecekleri KPSS puanlarını kullanacaklardır. Tablo-2.de gösterilen ağırlıklara göre, testlerden elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanacaktır. Bir aday için herhangi bir ASP.nin hesaplanabilmesi için bu adayın söz konusu ASP.nin hesaplanmasına giren testlerin her birinden standart puanı olması gerekir.

Adayların ASP.leri kullanılarak KPSS puanları hesaplanacaktır. KPSS puanlarının hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılacaktır. Böylece her KPSS puan türü için 100 üzerinden KPSS puan dağılımı elde edilmiş olacaktır. Kamu kurum ve kuruluşları, adayları, A Grubu Kadrolar için giriş sınavlarına KPSS puanlarına göre çağıracaklar, giriş sınavı yapmayacak olan kamu kurum ve kuruluşları atamalarda doğrudan KPSS puanlarını kullanacaklardır

KPSS Puanı = 70 + [30 [ 2 (ASP-X )-S]]/ [2 ( B-X )]- S

Kısaltmalar
KPSS : Kamu Personel Seçme Sınavı
ASP : Agırlıklı standart puan
X : ASP dagılımının ortalaması
S : ASP dagılımının standart sapması
B : ASP dagılımındaki en yüksek ASP


Yukarıdaki formül, bir adayın, testlerdeki netlerini formüle koyarak hesaplayabileceği bir formül değildir. Dolasıyla adayların puanların doğru heseplanıp hesaplanmadığını test edebilmek için her soruya verilen doğru yanıt sayısını ve yukarıda yer verilen Agırlıklı standart puan, ASP dagılımının ortalaması gibi verileri bilmek gerekmektedir. Bu verilerin doğru hesaplanıp hesaplanmadığını test edebilmek için de ÖSYM tüm verileri açıklaması gerekmektedir.Bu da ancak, idari dava konusu olması halinde, mahkeme hakiminin atayacağı bilirkişiler yoluy ile test edilebilir.

Puanlamaya itiraz eden adaylar ne yapmalı?

Puanlamaya itiraz eden adayların öncelikli olarak ÖSYM başvurarak sınav puanının yeniden değerlendirilmesini talep etmesi gerekmektedir. ÖSYM'nin itirazı yerinde görmemesi durumunda ise, ÖSYM'nin itirazı yerinde görmeme cevabının kendisine ulaştığı tarihten itibaren, 60 gün içinde idari yargıda dava açması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber