Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 3 isim yarışacak ama...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Ağustos 2007 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu ile DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. cumhurbaşkanı adayı oldu.

Cumhurbaşkanı adaylığı için 10 Ağustos Cuma günü başlayan 10 günlük süre saat 24.00'de sona erdi.

AK Parti Kayseri Milletvekili Gül, 14 Ağustos Salı günü TBMM Başkanı Köksal Toptan'a adaylığına ilişkin dilekçeyi sunmuştu. Abdullah Gül, ayrıca AK Parti'li 232 milletvekili tarafından 7 ayrı dilekçeyle aday gösterilmişti.

MHP'li Çakmakoğlu da 17 Ağustos Cuma günü TBMM Başkanlığına adaylığına ilişkin dilekçeyi sunmuştu.

DSP'li İçli ise adaylık başvurusu için son gün olan Pazar günü saat 22.10'da adaylığıyla ilgili dilekçeyi TBMM Başkanlığına vermişti.

İLK TUR OYLAMA BUGÜN YAPILACAK

TBMM Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı seçiminin 1. turunu yapmak için bugün saat 15.00'de toplanacak.

İlk turdan sonuç alınamaması durumunda 2. tur 24 Ağustos Cuma günü gerçekleştirilecek. Bu turda da cumhurbaşkanı seçilemezse 3. tur 28 Ağustos Salı, 3. turdan da sonuç alınamaması durumunda ise cumhurbaşkanı seçiminin son turu 1 Eylül Cumartesi günü yapılacak.

Cumhurbaşkanı seçilmek için ilk iki turda en az 367 oy almak gerekiyor. 3. turda ise TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) oyunu almak cumhurbaşkanı seçilmek için yeterli olacak. Bu turda da hiçbir adayın bu sayıya ulaşamaması halinde, en çok oyu alan iki aday 4. turda yarışacak.

Son turda da adaylardan birinin 276 oy alamaması durumunda, TBMM derhal seçime gidecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber