Devlette 'kiralık taşıt' dönemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ağustos 2007 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kuruluşları da artık 'kiralık taşıt ve kiralık şoförle' hizmeti tercih ediyor. Uygulamanın başladığı 2006 yılı Mart ayından bu yana, 1.250 kiralık taşıt için Maliye Bakanlığından izin alındı.

Devlette kiralık taşıtla hizmet anlayışı giderek yaygınlaşıyor. Taşıt Kanununda 2005 yılı içinde yapılan bir değişiklikle, kamuda taşıt kiralamanın yolu açıldı. İlgili Kanunda, hizmet alımı suretiyle edinilecek taşıtların cinsi, adedi, yaşı, hangi hizmetlerde kullanılacağı, kaynağı, yabancı menşeli olup olmayacağı ve diğer hususlarla ilgili esas ve Usullerin Bakanlar Kurulu tarafından saptanması öngörüldü.

Bakanlar Kurulu da geçen yılın Mart ayında, ''Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller''i yürürlüğe koydu.Kamu hizmetlerinin gerektirdiği taşıt ihtiyacının hizmet alımı yoluyla karşılanmasının temel amacı da ''Kamudaki taşıt giderlerinin asgari seviyeye indirilmesi ve kaynakların savurganlığa yol açılmadan, bütçe olanaklarıyla uyumlu bir biçimde kullanımının sağlanması'' olarak ortaya konuldu.

Maliye Bakanlığı, Bakanlar Kurulu'nun bu kararının ardından kamu kurum ve kuruluşlarının kiralama taleplerini almaya başladı. Müracaatların tek tek değerlendirilmesinin ardından da kiralık araç ile kamu hizmeti verme uygulaması 2006 yılı içinde fiilen hayata geçirildi.

Bu çerçevede geçen yıl, hizmet alımı suretiyle taşıt edinme başvurusu yapan 21 kamu kuruluşuna 750 taşıt için izin verildi.

Öte yandan Maliye Bakanlığı yetkilileri, kiralama yöntemiyle taşıt edinilmesinde ''Minimum maliyet, maksimum fayda'' ilkesinin esas olduğunu bildirdi.

Bakanlık yetkilileri makam hizmetlerinde kullanılmak üzere taşıt kiralamaya hiç bir surette izin verilmediğini belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber