Tezgahlarda balık bereketi: Kilosu 20 liraya düştü

Karadenizli balıkçılar, av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle birlikte 'Vira bismillah' diyerek, ağlarını denize attı. Sinop'ta, balıkçı tezgahları istavrit ve mezgitin yanı sıra hamsi ile doldu. Vatandaşlar, sezonun ilk hamsisine yoğun talep gösterdi. Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde de av yasağının sona ermesiyle birlikte tezgahlarda yer almaya başlayan hamsinin kilosu 20 liraya düştü. Eskişehir'de ise hamsi ve istavritin kilosu 20, barbunyanın kilosu ise 35 liradan satıldı. Trabzon'da da balıkçı tezgahları fiyatları düşen istavrit ve mezgitle doldu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 02 Eylül 2019 20:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Tezgahlarda balık bereketi: Kilosu 20 liraya düştü

SİNOP'TA HAMSİ BEREKETİ

Denizlerde 15 Nisan'da başlayan dip trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağı, 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Karadenizli balıkçılar da yeni av sezonu ile ağlarını doldurdu. Sinop'ta balıkçı tezgahları, sezonun ilk balıkları olan istavrit, mezgit ve barbunun yanı sıra hamsi ile doldu. Balık satışlarını iyi olduğu belirtilirken; istavrit 10, mezgit 15, hamsi ise 20 TL'den satışa sunuldu. Sinoplu balıkçı Mert Kanal, sezonun ilk hamsisinin oldukça rağbet gördüğünü belirterek, "Hamsi biraz erken başladı, nedeni şu; bu sene palamut avcılığı yok. Daha doğrusu palamut yok. Bu yüzden de tekneler palamut yerine hamsi ağlarını koyarak hamsinin peşine düştüler. Bu iyi bir şey değil, palamut hiç görünmüyor çünkü. Uzun zamandan beri ilk defa başımıza gelen bir şey. Ama balıkçılar da haklı olarak geçimini sağlamak için diğer seçeneklere başvurarak, hamsi avcılığına başladı. Bunun yanında da mezgit, istavrit oluyor. Karadeniz balıklarının hemen hemen tamamı var, palamut hariç" dedi.

Müşteri Yaşar Günel de, "Sezon iyi başlamış. Hamsi almaya geldim. Fiyatı uygun" diyerek bu yıl hamsiyi bol tüketmeyi temenni ettiklerini söyledi

ZONGULDAK'TA HAMSİNİN KİLOSU 20 LİRAYA DÜŞTÜ

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde, av yasağının sona ermesiyle birlikte tezgahlarda yer almaya başlayan hamsinin kilosu 20 liraya düştü.

Alaplı ilçesinde, 1 Eylül itibariyle av yasağının sona ermesinin ardından hamsinin bolluğu balıkçıların yüzünü güldürdü. İlk gün 30 TL'den satışa sunulan hamsi, bugün 20 TL'ye düştü. Balıkçı Tuncay Yazgan, bol hamsiyle sezona başladıklarını söyledi. Sezondan umutlu olduğunu ifade eden Yazgan, "Geçen yıl bol miktarda palamut vardı. Bu yıl daha palamut çıkmadı. Şu an hamsi ve istavrit yoğun olarak çıkıyor. 1 Eylül'de hamsi 30 liradan satılıyordu. Bugün fiyat 20 liraya kadar düştü. Hamsi bollaştıkça fiyatı düşecektir. Şu an müşteri memnun. Balık bol olsun ki halkımız da yesin, biz de balık satalım" dedi.

ESKİŞEHİR'DE BALIK TEZGAHLARI DOLDU

Eskişehir'de tezgahlar, balıklarla doldu. Hamsi ve istavritin kilosu 20, barbunyanın kilosu ise 35 liradan satıldı.

Av yasağının 1 Eylül'de sona ermesinin ardından Eskişehir'e getirilen balıklarla tezgahlar doldu. Yaklaşık 4 aydır taze balığa hasret kalanlar, soluğu balıkçılarda aldı. Sezonun ilk günleri olması nedeniyle hamsi ve istavritin kilosu 20, uskumru 20, sardalya 15, mezgit 30, barbunya ise 40 liradan satışa sunuldu. Kentte balıkçılık yapan Erkan Aslanbenzer, fiyatların ilerleyen günlerde düşeceğini belirterek, "Şu an av mevsimi açıldı ama deniz suyu çok sıcak olduğu için balıklar biraz dağınık. Fiyatlar da 20 lira civarında. Bu 10-15 gün sonra havaların biraz daha soğumasıyla ve balıkların bir araya gelmesiyle birlikte daha da bollaşır. Bu sene hamsi, istavrit bol; ancak palamut geçen seneye göre daha az. Havanın da sıcak olmasından dolayı hamsi alan müşteri sayısı yüzde 40, diyelim. Müşterilerimizden özellikle aldıkları yeri iyi belirlemesini tavsiye ediyorum. Şoklu balıkla taze balık arasında çok fark vardır. Özellikle balığın gözünden anlayabilirler bu durumu. Ama özellikle sırt kısmına ve göz kısmına dikkat etmeliler. Balığın karnı patlak ve yumuşak değil sert olmalı" diye konuştu.

Balıkçı Selahattin Arslan da sezonun açılmasıyla balık fiyatlarında düşüş olduğunu belirterek, "Şu an bu balıklar yeni gelmesine rağmen dün 25 liraydı, bugün ise 20 lira. Yarın öbür gün balığın daha ucuz olacağını düşünüyoruz. Geçen sene hamsi balığı ufaktı, bu sene ise iri. Bu sene çok büyük beklentimiz var. Biz hamsinin 10 liraya düşmesini istiyoruz ki herkes yesin ve faydalanabilsin" dedi.

Balık almak için tezgahları dolaşan Erdoğan Karaaslan ise fiyatların daha da ucuzlaması gerektiğini belirterek, "Halkımızın yiyebilmesi için fiyatların biraz daha ucuzlaması gerekiyor. İlk aşama için fiyatlar uygun değil ama ilerleyen zamanlarda yani özellikle de havalar soğuduğunda fiyatlar düşecek büyük ihtimalle" diye konuştu.

TRABZON'DA İSTAVRİT VE MEZGİT BEREKETİ

Karadeniz balıkçılar, av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle birlikte 'Vira bismillah' diyerek, ağlarını denize attı. Trabzon'da, balıkçı tezgahları fiyatları düşen istavrit ve mezgitle doldu. Tezgahlarda istavrit ve mezgit kilosu, 5 ile 10 lira arasında satılırken, sezondan umutlu ulan balıkçılar da, havanın soğumasıyla balık çeşidinin artmasını bekliyor.

Denizlerde 15 Nisan'da başlayan dip trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağı, 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Karadeniz'de Trabzonlu balıkçılar da, yeni av sezonu için son hazırlıklarını tamamlayarak 'Vira bismillah' dedi. Sezonu açan balıkçılar, ağlarını gece yarısından sonra Karadeniz'e bıraktı. Denize açılan balıkçıların yakaladığı balıklar da kentte tezgahlardaki yerini aldı. Balık pazarında hareketlilik yaşanırken, yeni sezonda tezgahları dolduran istavrit ve mezgitin kilosu 5 ila 10 lira arasında satışa sunuldu.

'DENİZ SICAKLIĞI BALIĞI ETKİLİYOR'

Balık fiyatlarının uygun olduğunu anlatan Balıkçı Mehmet Can Örseloğlu, "Balıklar yeni gelmeye başladı. Sezonun ikinci günü. Palamut beklentilerimizin üzerindeydi ama palamut hiç gelmedi. Deniz sıcaklığı havaların sıcaklığı denizdeki balığı çok etkiliyor. Palamut zamanına 15 gün daha var. Şu an zaten rövanşta olan istavrit. Onun hemen peşine mezgit geliyor. Balıklarda gayet kaliteli ve fiyatları da uygun. Bu sezondan oldukça umutluyuz. Tabi ki denizin sahibi Allah. Yarın ne olacağını kimse bilemez. Vatandaş da balığın hem cebe hem de mideye hitap etmesi beklentisinde. Biz de balığın bol olması beklentisindeyiz. Bugün mezgit 10 lira, çingene palamutun tanesi 10 lira, levrek, çupra 25 lira, somon 30 lira, istavrit 5 ila 10 lira arası değişiyor. Şu an Karadeniz'de olan balıklar bunlar" diye konuştu.

'PALAMUT HİÇ YOK'

Palamutun bu sezon ağlarına henüz takılmadığını söyleyen Örseloğlu, "'Vira bismillah' dedik. 1 Eylül'de başlangıcı yaptık. Normalde 1 Eylül'de genelde ağlarımıza istavrit, palamut, barbun ve çinekop gelir. Ama sanki bu sene umduğumuz olmayacakmış gibi bir hava var. Palamut hiç yok. Palamutun küçüğü moloz dediğimiz balık çıktı başka da çıkmadı. Bakalım havaların soğumasını bekliyoruz. Fiyatlar da oldukça uygun. Vatandaş da memnun. Herkesin alabilecek olduğu bir fiyat. İnşallah sezonumuz bol, bereketli olur" dedi.

VATANDAŞLAR FİYATLARDAN MEMNUN

Av sezonu açılmadan önce fiyatların pahalı olduğunu ancak 1 Eylül'den sonra balık fiyatlarının düştüğünü belirten Saadet Uz da "Sezonun ilk balığını yiyeceğiz. Geçen dönem balık yiyemedik. Hem çok pahalıydı hem de olan balık kalitesizdi. Şimdi tezgahlara bakıyorum istavrit ve mezgit var. 5 liraya bile alabiliyoruz. Bundan bir hafta önce istavritin kilosu 25 ile 30 lira arasında değişiyordu. Sofralarımıza koyamıyorduk. İki günde fiyatlar bu kadar düştü ve tazeler" ifadelerinde bulundu.

Seyit Altaş ise "İstanbul'da oturuyorum. Tatile buraya geldim. Sezonun açılmasına rastladım. Memleketimin balığını yiyeceğim. Sezonun ilk balığı fiyat gayet uygun" diyerek berektli av sezonu geçmesini temenni etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber