Tam 69 yıl önce bugün üniversiteye giriş uygulaması başladı

5 Eylül 1950 tarihine kadar üniversitelere sınavsız girilebiliyordu. Her üniversite kendi sistemini kullanıyordu. Sınavsız kabul edilen öğrenciler niteliklerine veya üniversite kontenjanına göre kabul ediliyordu. Bugün de uygulanan sistem; 5 Eylül günü üniversitelere başvuru fazlalığından, üniversiteye giriş sınavı uygulaması başladı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Eylül 2019 09:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Tam 69 yıl önce bugün üniversiteye giriş uygulaması başladı

5 Eylül 1950 yılına kadar üniversitelere sınavsız giren öğrenciler; 5 Eylül'den sonra başvuru fazlalığından, üniversiteye giriş sınavı uygulanmaya başladı.

Cumhuriyet döneminin ilk yıllarından 1950'lere kadar lise mezunları az olduğu için pek çok fakülte kendisine başvuran mezunları sınavsız kabul ediyordu. Kontenjan fazlası taleple karşılaşan üniversiteler kendi yöntemlerini kullanıyordu. Bazı fakülteler başvuru sırasını dikkate alırken kontenjan dolunca kayıtları durduruyor bazıları ise fakültede verilen eğitimin niteliğine göre lise eğitiminde benzerlik gösteren mezunları tercih ediyordu.

Lise ve dengi okulların mezun sayısının artmasıyla başvuru hakkı kazanan mezunlar sonucu üniversitelerin yöntemleri ihtiyaca cevap veremez hale geldi. Bazı üniversiteler bu durumdan dolayı kendi sınavlarını düzenlemeye ve birçok üniversite bu yöntemi kullanmaya başladı. 1974 yılında, günümüzde de geçerli olan üniversiteye giriş sınavının tek merkezden yapılması uygun bulunuyor ve Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÜSYM) kuruluyor.

Günümüze gelinceye kadar birçok farklı sistem ve isim değiştiren sınav günümüzde; iki oturumda, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Temel Yeterlilik Testi (TYT) olarak ÖSYM tarafından yapılmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber