Hurda kağıt uyarısı

Hurda kağıt işleme kapasitesi 4 milyon ton olan kağıt endüstrisi gelecek yeni yatırımlar ile 6 milyon tona çıkacak. Hurda kağıt ithalatını kısacak herhangi bir düzenleme sanayiciyi zor durumda bırakacak. AGED Başkanı Mustafa Saral, "Hurda kağıt ithalatına sınırlama getirilmesi kağıt sanayiinde çarkları durma noktasına getirebilir" dedi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Eylül 2019 06:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Hurda kağıt uyarısı

Atık kağıt ve geri dönüşüm sektörü ithalata gelebilecek kısıtlamaların sektöre olumsuz yansıyacağını belirtti. Atık Kağıt ve Geri Dönüşümcüler Derneği (AGED) Başkanı Mustafa Saral, "Hurda kağıtta ham madde ihtiyacı yıllık dört milyon ton seviyesinde ama yurt içinde toplanan hurda kağıt miktarı 3,3 milyon ton düzeyinde. Sanayicimiz ihtiyaç duyduğu ham maddeyi ithalatla karşılamak zorunda. Durum böyleyken, hurda kağıt ithalatına sınırlama getirilmesi halinde kağıt sanayiinde çarklar durma noktasına gelebilir" dedi. Saral, AGED yöneticileri ile bir basın toplantısı düzenleyerek sektörün sorun ve taleplerini sıraladı. Türkiye'de birçok sektör küçülürken kendi sektörlerinin yüzde 7 büyüdüğünü aktaran Saral, "Bir milyon kişiye istihdam sağlıyor ve yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyoruz" diye konuştu.

ATIK KAĞIT ÇÖP DEĞİL HAM MADDE

Türkiye'nin kağıt sektöründe dünyanın öncü ülkelerinden olduğunu belirten Saral, "Yurt içinden ve yurt dışından hurda kağıdı ham madde olarak değerlendirip üretim yapıyoruz. İdareden destek veya teşvik beklentimiz yok. Sadece ham maddemiz olan hurda kağıdı temin etmemize engel olunmamasını istiyoruz" ifadesini kullandı. Büyüyen her sektörün ham madde ihtiyacının da arttığını dile getiren Saral, şu anda ham maddenin yüzde 80'lik kısmının iç pazardan sağlandığını, yüzde 20'lik kısmın ithal edildiğini belirtti. Avrupa'dan çöp ithal edildiğine dair yayınlara da tepki gösteren Saral, "Diğer sektörleri bilmem ama biz kağıt sanayicileri olarak çöp ithal etmiyoruz, ham madde ithal ediyoruz. Gelen kağıt haberlerde anlatıldığı gibi çöp değil, çok temiz, kullanıma hazır kağıt" dedi.

SEKTÖRÜN YANINDA DURULMALI

Türkiye'de 18 kağıt geri dönüşüm fabrikası bulunduğuna değinen Mustafa Saral, idarenin gerçekleşen ithalatı kolaylıkla denetleyebileceğini de vurguladı. Kağıdın yapısı itibarıyla doğada sonsuza kadar kalan bir emtia olmadığını, çevre dostu bir ürün olduğunu hatırlatan Mustafa Saral, şöyle devam etti: "Hiçbir sanayici de çöpe atacağı bir ham maddeye para ödemez. Bu ticaretin de ruhuna aykırı. Yani ithal ettiğimiz her ham madde, ürün haline gelerek ihraç ediliyor. Aldığımızdan daha fazlasını ihraç ediyoruz. Sadece 2018'de 725 bin ton hurda kağıt ithalatına karşın 868 bin ton kağıt mamul ihraç ettik. Sektörün yaptığı bu ticaret hem ülkemiz için hem dünya için geri dönüşümün önemli bir parçası. Hem milli menfaatler için hem çevresel etkiler için herkesin bu sektörün yanında olması gerekiyor."

Burak Karaca

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber